Förflytta dig till innehållet

Galleri: Parallellvärldar på Titanik

Främmande kropp. En helhet. Foto: Julia Nyman


Titanik
Foreign Body
2 – 25.3.2018
Felicia Fasanino Jansson & Artor Jesus Inkerö
Felicia Fasanino Janssons (1987) och Artor Jesus Inkerös (1989) utställning Foreign Body erbjuder inga lätta ingångar eller tolkningar. Utställningstexten handlar om främmande föremål i människokroppar. Det är inte helt tydligt hur den relaterar till konstverken i utställningen.
Foreign Body är i sig en kropp, en konstverkskropp som består av fotografier, installationer och videon. Videorna visar två parallellvärldar. Den ena finns i sjöräddarnas övningsutrymmen och den andra finns i exotisk natur med ett vattenfall.
Sjöräddarnas övningsutrymmen studeras objektivt. Detaljerna exponeras. Det är laddat, men fridfullt. I en annan video finns en person som ser lite borttappad ut. Han går och klämmer på saker och provar sig fram bland all utrustning. Är han en främmande kropp?
Videoklippen med vattenfallet för tankarna till mindfullness och spa-upplevelser. Personen i videon yogar respektive tvättar ansiktet eller har en ansiktsmask. Samma person finns på ett av fotografierna med gurkskivor på ansiktet.
Mycket i konstverken får mig att tänka på hälsotrenden just nu. En ska ta hand om sig rent fysiskt, äta hälsosamt och träna, men i konstverken uteblir syftet. Varför ska en vara hälsosam istället för att trivas och njuta?
Är det så här det främmande föremålet i kroppen härstammar från människan själv, så som det sägs i utställningstexten? ”De främmande kropparna kan slutligen vara saker som härstammar från den mänskliga kroppen självt: liksom en sjöstjärna som lösgör sin arm, bara för att regenerera.” (översatt från finska av undertecknad).
Julia Nyman

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter