Förflytta dig till innehållet

Pappans salongsgevär kom bort 2001 – dotter åtalades då hon anmälde det till polisen

För tjugo år sedan dog en man och efterlämnade en hel del egendom, bland annat ett salongsgevär med liten kaliber. Hans dotter var enda arvingen.

Kvinnan lät sina svärföräldrar ta hand om en del av lösöret, som fördes till en stuga i Nådendal. Där hamnade också vapnet.

Kvinnan skiljde sig senare. Hennes ex-man meddelade för sin del att geväret på stugan hade försvunnit.

Långt senare blev kvinnan fundersam. Hon meddelade till polisen att det kanske finns ett salongsgevär på stugan i Nådendal, eventuellt också fast hon själv redan hade räknat med att vapnet hade försvunnit.

Vapnet hittades och det hela ledde till att kvinnan åtalades för skjutvapenbrott. Det var hon som hade ärvt vapnet och därför borde hon ha ansvarat för det.

”Inte den verkliga innehavaren”

Egentliga Finlands tingsrätt har nu förkastat åtalet, med hänvisning till omständigheterna.

Den främsta motiveringen är att kvinnan inte kan anses ha varit vapnets verkliga innehavare. Då svärföräldrarna fick plocka åt sig ur dödsboets tillgångar så övergick i praktiken också ägorätten till vapnet.

Det här överlåtandet av vapnet var visserligen enligt rätten ett brott, men det är för länge sedan preskriberat.

Eftersom åtalet förkastades ska staten betala kvinnans rättegångskostnader, 1 500 euro.

Ägaren till stugan där vapnet låg alla dessa år har avlidit, så för den delen kunde frågan om skjutvapenbrott avskrivas.

Dela artikeln

En kommentar: “Pappans salongsgevär kom bort 2001 – dotter åtalades då hon anmälde det till polisen

  1. Maylis Spiik skrev

    Det var ett besynnerligt beslut – att brottet har preskiberats är riktigt, men damen är ändå den som undanlåtit att sköta vapenärendet.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter