Förflytta dig till innehållet

Pappan, havet och förlorade böcker

Det här är en debattartikel, åsikterna är skribentens egna.

Jag är personligen väldigt stolt över mitt privata bibliotek här hemma och det digra utbud böcker i olika genren som jag samlat på mig genom åren. Det speglar inte bara min personlighet och mina intressen utan bär också på många minnen. En av kronjuvelerna i min bokhylla är en sliten första upplaga av Tove Janssons ”Pappan och havet”, det monetära värdet ringa, men stämpeln ”Nötö filialbibliotek” på första sidan gör affektionsvärdet stort för mig och hembygden. Boken fyndade jag som avskriven för en euro i Nagu bibliotek för några år sedan.

Därför känner jag mig både bestört och sårad när jag nås av informationen att över hälften av bibliotekets böcker i Nagu slängts! Vem slänger hela saker idag utan att först försöka skänka bort dem, i ett samhälle där återbruk och hållbarhet redan borde ha nått ryggmärgen? Att det dessutom handlar om så enormt stora mängder gör mig ännu mer bestört och väcker frågan -på vilka grunder? Biblioteket i Nagu har nämligen varit en unik enhet i vår skärgårdskommun, ett bibliotek med brett utbud, otroligt engagerad och sakkunnig personal och med både läge och öppethållningstider som gjort biblioteket till en naturlig del av lokalsamhället, såväl för barn som för vuxna.

Kanske lite för bra och oron var stor då man för dryga året sedan flyttade biblioteket till tillfälliga utrymmen i Områdeskontoret. Redan då befarade många att saker och ting inte skulle återgå till det normala efter återflytten, tjänstemännens nekande svar till trots. Det återstår att se vad som finns kvar, utbudet lär inte vara det samma i alla fall.

För att riktigt strö salt i såren meddelar Pargas bibliotek att man skänker bort avskrivna böcker nu i höst vid Pargas och Korpo bibliotek. Jag och många med mig är uppriktigt bestörta, besvikna och sårade över berörda tjänstemäns behandling och attityd vad beträffar Nagu bibliotek, miljön och ointresset att föra en dialog med invånare och låntagare. Det är alla vi Pargasbors böcker som man nu slängt.

Trots att den fysiska boken förklarats dö ut i tid och otid håller den sig envist kvar, orsakerna är många, och på grund av pågående pandemi har man kunnat se att den sammanlagda bokförsäljningen till och med ökat. Den fysiska bokens tid är inte förbi men ett förtroende är förbrukat.

 

Erica Helin

Skärgårdens Socialdemokrater

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter