Förflytta dig till innehållet

Pälsdjursnäringen berör många arbetsplatser

Beslutet av SDPs partikongress 2020 att på lång sikt avskaffa pälsdjursnäringen, berör betydligt fler än enbart pälsfarmarna, konstaterar Industrins svenska socialdemokrater.

Nedläggning av pälsfarmningen i Finland berör i allra högsta grad det svenskspråkiga Österbotten.

Pälsfarmarna är i regel familjeföretag, vars verksamhet påverkar andra branscher och många arbetsplatser. Det handlar om flera olika kringnäringar; allt från foderproducenter, transportföretag, tillverkare av burar och servicefunktioner. Åtminstone 10 000 anställda kan bli tvungna att hitta andra arbetstillfällen. En stor del av dessa är medlemmar i Industrifacket.

Trots att sittande statsministerpartiets kongress tog beslut om att jobba för en nedläggning av pälsdjursnäringen är det inget som sker i en hast.

Att lagligt förbjuda en hel näring kräver omfattande lagändringar i demokratisk ordning.

Industrins socialdemokrater bedömer att ca 40 000 människor på sätt eller annat berörs, om man går in för ett totalförbud av pälsdjursnäringen. Nu behövs ordentliga konsekvensanalyser av hur en behärskad nedkörning av en hel bransch påverkar regionen.

Flera av de österbottniska kommunerna kommer att drabbas av betydande skatteinkomstminskningar. Detta i en tid då kommunernas ekonomi redan är ansträngd.

Vi efterlyser ett omfattande gemensamt arbete för att kunna garantera en levande landsbygd. I det här jobbet krävs samarbete mellan de politiska partierna, arbetsmarknadsparterna, kommunerna, Österbottens förbund och andra intresseorganisationer.

En hel region behöver massiva insatser för att tackla utmaningarna och undvika att mista arbetsplatser.  För att hålla Finland bebott måste folk kunna bo och leva även på landsbygden i Österbotten, anser Industrifackets svenska socialdemokrater.

Markus Hotta, medlem i Industrifackets svenska sektion
Mats-Johan Kaars, ordförande i Industrifackets svenska sektion
Ronny Norrgård, medlem i Industrifackets styrelse
Peter Sjökvist, medlem i Industrifackets styrelse
Kent-Johan Svarvar, medlem i Industrifackets svenska sektion

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter