Förflytta dig till innehållet

Paavo Nurmis stadion kan få ny täckt läktare – investering i miljonklassen

Så här kunde läktaren se ut. @Paavo Nurmi Games/Skiss


I takt med att Paavo Nurmi Games (PNG) lockat till sig allt större idrottsprofiler har publikmassorna kommit allt närmare stadions maxgräns. Nu vill företaget PN Turku Oy, som arrangerar PNG, investera i att utöka stadions kapacitet med en ny täckt läktare för 1 000–1 500 personer.
– Vi vet att stadens investeringslista är lång och den toppas knappast av en ny läktare till Paavo Nurmis stadion. Därför valde vi att kasta fram den här ganska modiga idén om att själva dra projektet, säger vd Jari Salonen.

Flera stortävlingar nästa år

Om allt går som PN Turku har tänkt så skulle den nya läktaren stå klar redan till Paavo Nurmi Games 2020. Samma sommar står Åbo också värd för FM i friidrott.
– Anledningen till att vi vill utöka läktarkapaciteten kommer att vara uppenbar för alla på tisdag nästa vecka. Vi har sett läktarna så gott som alltid fylls under PNG, förklarar vd Jari Salonen.
Han påpekar också att den gamla läktaren är byggd enligt 1900-talsstandard.
–  Vi lever på 2010-talet och nu för tiden är åskådarnas bekvämlighetskrav högre. Folk vill ha en egen numrerad plats under tak.
Företaget förbereder sig nu för att i höst kunna ansöka om bygglov av Åbo stad. Tanken är att söka ett tillfälligt bygglov för fem år. Läktaren ska i princip kunna flyttas bort, till exempel om man i framtiden bestämmer sig för en grundlig renovering av hela stadion. Byggtiden beräknas vara ungefär två månader.

Lån eller samarbetspartners krävs

Under sommaren kommer man att göra upp en projektplan att presentera för staden. Dessutom ska finansieringen utredas. En läktare av den föreslagna typen skulle kosta kring en miljon, beroende på hur mycket man satsar på toaletter, omklädningsrum och andra bekvämligheter.
– Såna pengar har vi inte, så alternativen är att ta lån eller att hitta samarbetspartners.
Man hoppas också att staden kan gå i borgen för en del av lånesumman, och eventuellt gå in som hyresgäst.
– Det är klart att vi inte kan bygga en ny läktare bara för Paavo Nurmi Games. Om det här ska bli av så måste fler evenemang ordnas på stadion. Allt behöver inte heller vara idrott, menar Salonen.
Ni har tidigare sagt att ni strävar efter att nå Diamond League-status. Måste läktarna förbättras för att nå den målsättningen?
– I princip inte, men det sänder åtminstone en stark signal om att vi är en seriös aktör som verkligen är redo att satsa på tävlingarna.
Turun Sanomat var först med nyheten. 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *