Förflytta dig till innehållet

På Stafettkarnevalen jobbar lärarna nästan gratis – det saknas ett vettigt ersättningssystem

Pia Heikkilä
Stafettkarnevalen.
Stafettkarnevalen gjorde efterlängtad retur i år men man efterlyser metoder för att kompensera lärarna för deras arbete inför och under karnevalen.

I helgen kunde Stafettkarnevalen äntligen arrangeras igen efter Olympiastadions renovering och coronarestriktioner. Men för lärarna som jobbar långa dagar under karnevalen, saknas ett vettigt ersättningssystem.

Huvudförtroendeman Niclas Zweigberg i Raseborg förklarar:

– Enligt det kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet för undervisningspersonal, UKTA, kan en lärare inte jobba övertid. Arbetsbilden är uppbyggd enligt undervisningsskyldigheten. Man kan ersättas för mer undervisningsskyldighet men att jobba övertid är inte identifierat i avtalet.

I avtalet står inte heller hur man ska ersätta extra arbetsdagar vilket lördagarna blir för de lärare som jobbar på Stafettkarnevalen. Arbetsgivaren har inte någon annan skyldighet än att betala dagtraktamente.

Engångsersättning i Raseborg

Deltagandet i Stafettkarnevalen består, förutom av uttagning, träning och allt vad det innebär, av förberedande administrativt arbete som att anmäla lag, boka bussar och ordna med matsäck till eleverna.

I Raseborg får lärarna ett engångsarvode på 100 euro om de jobbar på lördagen och har ansvar för ett lag.

Zweigberg tycker att man exempelvis kunde ersätta lärarna enligt vad en undervisningstimme är värd multiplicerat med antal arbetstimmar på Stafettkarnevalen.

– Det skulle förvisso vara utan helgtillägg som i andra branscher men en mer rättvis grund i alla fall.

Bra tradition

Detta upplägg skulle kunna ge läraren en betydligt större ekonomisk kompensation än exempelvis 100 euro, rentav dubbelt upp brutto.

– En undervisningstimme är värd mellan 20 och 25 euro. För till exempel en högstadielärare kan det lätt bli en tolvtimmars dag, säger Zweigberg.

Han framhåller att han är en stor vän av Stafettkarnevalen.

– Det är en häftig upplevelse och en tradition som ska fortsätta. Den ger både elever och lärare massor fast det är tunga dagar. Men det kan bli en lite bitter eftersmak på grund av de undermåliga ersättningarna.

Elise Kurtén.ÅU-foto
Elise Kurtén, rektor i Sirkkala skola. ÅU-foto

I Åboskolorna ersätter man lärarna med medel ur den pott som skolorna tilldelats av staden för så kallade klubbtimmar.

– De som haft största ansvaret delar på klubbtimmarna. Därtill får lärarna avtalsenligt dagtraktamente. Vi försöker ersätta lärarna enligt bästa förmåga, säger Elise Kurtén, rektor i Sirkkala skola.

Hon framhåller att ingen lärare tvingas att delta.

– Vi utgår från att lärarna vill delta och att de brinner för det. Det har aldrig varit svårt att hitta lärare som ställer upp.

Det är inte bara Stafettkarnevalen som utgör ett dilemma sett till hur lärarna ersätts för sitt arbete.

– Vi åker också på lägerskolor där lärarna har ansvaret dygnet runt och endast ersätts med dagtraktamente. Men alla brinner för olika saker, säger Kurtén.

en leende man står framför en gul byggnadMikael Piippo/SPT
Nicke Wulff, rektor i Cygnaeus skola.

Rektor Nicke Wulff på Cygnaeusskolan håller med.

– På en lägerskola har läraren juridiskt ansvar för eleverna dygnet runt. Där spelar inte bara lönen in, säger Wulff.

Han håller med om att klubbtimmarna som fördelas på lärarna enligt ansvar, inte motsvarar mängden arbete lärarna gör.

Därför saknar han ett sätt att genomskinligt och rättvist ersätta lärarna för extra arbete som faller utanför undervisningsskyldigheten.

– Nu sköts det med vad man skulle kunna kalla lokala avtal. Sätten varierar både inom kommuner och mellan kommuner. Det borde finnas ett ersättningssystem som tål dagsljus och är lika för alla. Men tyvärr är detta igen en grej som inte anses så intressant i avtalsförhandlingarna.

”Jag gör det inte för pengarna”

Simon Eklund är klasslärare i Seminarieskolan i Ekenäs. Han är en av dem som gärna anmäler sig frivillig att ta hand om skolans stafettbestyr.

– Jag gör det inte för pengarna. Det är en kul grej, ett trevligt evenemang. Det är roligt att delta också som lärare och träffa gamla studiekompisar.

Förutom ersättningen på 100 euro för lördagen ersätts lärarna för de träningar de håller utanför sin lektionstid. De pengarna tas från klubb- eller stödtimmar.

– Jag tycker det är skäligt, säger han.

Han kan ändå förstå att alla inte upplever det så och det skulle behövas verktyg för att kunna ersätta lärarna på ett sätt som avspeglar arbetsinsatsen.

– Det finns skolor som deltar med en större mängd elever, rentav med hela skolan, och där lärare kan bli tvungna att delta. Men vi har inte det problemet. Hur man upplever det beror mycket på hurdan man är som person, tror Eklund.

Dela artikeln

5 kommentarer: “På Stafettkarnevalen jobbar lärarna nästan gratis – det saknas ett vettigt ersättningssystem

 1. Janne Sundelin skrev

  Jaha. Det tycks vara svårt att fatta att t ex Stafettkarnevalen inte egentligen hör till lärarens obligatoriska uppgifter. Det har bara blivit en tradition utan lön. Ingen borde vara tvungen att göra det, om hen inte är sugen. Det är bara fråga om lärarnas goda vilja som kan hålla på att ta slut.

 2. Linus Svensson skrev

  Grundproblemet är att att lärarna både har glorifierat sig själva och blivit glorifierade av i synnerhet media. Skamligt! En psykiater skulle diagnostisera en klient med den här typen av attityd som narcissist. Värt att tänka på.

 3. Elof Gädda skrev

  Men lärarna är väl inte dom ända som inte får till räkligt betalt. Tänk på busschafförerna som väntar på er inte har de betalt hela tiden betalt för åtta timmar per dag. Och så skall man tänka på dom föräldrar som ställer opp. Antingen tar de ledigt utan betalt eller så arbetar dom in tiden.

 4. Janne Sundelin skrev

  Betald ledighet? Vet du Jan vad du talar om? Är du själv sugen på att jobba gratis? Läraren har sitt lov liksom alla andra arbetstagare. Om du inte vet, gör läraren årets jobb under läsåret. Lönen bara delas ut för 12 månader, inte för läsårets månader (aug-maj). Skulle det vara bättre att läraren fick högre lön under läsåret, och på sommaren skulle hen lev med besparningar? Jo, jag har 9 lediga veckor på sommaren som högstadielärare. Eleverna har samma 9 lediga veckor. Ser du här något som är gemensamt?

 5. Jan Johansson skrev

  Lärarna är ju lediga under sommaren, dessutom är det då fråga om betald ledighet. Detta glöms ofta bort i diskussionerna om lärarnas ”dåliga löner”.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter