Förflytta dig till innehållet

På söndag inleds kräftsäsongen – Kräftorna gynnas av det varma vädret men kräftpesten hotar flodkräftan

Linnea de la Chapelle/SPT
Kräftor på ett fat

Kräftor på ett fatLinnea de la Chapelle/SPT

Fångsten under kräftsäsongen ser ut att bli god. Signalkräftorna ökar, men sprider de sprider kräftpest som hotar den inhemska flodkräftan. Foto: Linnea de la Chapelle/SPT


Kräftfångsten förväntas bli genomsnittlig eller bättre, enligt kräftexperterna vid Naturresursinstitutet (Luke), Östra Finlands universitet, Centralförbundet för Fiskerihushållning och NTM-centralen i Norra Savolax. I söder uppskattas fångsten bli måttlig eller bättre genast i början av säsongen. I mellersta Finland kan säsongen börja aningen sämre och i norr fås de största fångsterna antagligen först i augusti, skriver Luke i ett pressmeddelande.

Långa och varma tillväxtperioder har gynnat kräftorna och signalkräftbeståndet blir allt rikligare. Flodkräftorna gynnas också av vädret, men har minskat snabbt på grund av kräftpest och klassificerades i år som mycket utrotningshotad. Den har försvunnit helt från sitt naturliga utbredningsområde i södra Finland.
Enligt Luke har alla som färdas från ett vattendrag till ett annat ansvar för att bekämpa kräftpesten.
Läs också: Flodkräftan är nu starkt hotad — fiske är ändå inget problem och kan till och med skydda arten

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter