Förflytta dig till innehållet

På söndag inleds kräftsäsongen – Kräftorna gynnas av det varma vädret men kräftpesten hotar flodkräftan

Kräftor på ett fat

Kräftor på ett fat

Fångsten under kräftsäsongen ser ut att bli god. Signalkräftorna ökar, men sprider de sprider kräftpest som hotar den inhemska flodkräftan. Foto: Linnea de la Chapelle/SPT


Kräftfångsten förväntas bli genomsnittlig eller bättre, enligt kräftexperterna vid Naturresursinstitutet (Luke), Östra Finlands universitet, Centralförbundet för Fiskerihushållning och NTM-centralen i Norra Savolax. I söder uppskattas fångsten bli måttlig eller bättre genast i början av säsongen. I mellersta Finland kan säsongen börja aningen sämre och i norr fås de största fångsterna antagligen först i augusti, skriver Luke i ett pressmeddelande.

Långa och varma tillväxtperioder har gynnat kräftorna och signalkräftbeståndet blir allt rikligare. Flodkräftorna gynnas också av vädret, men har minskat snabbt på grund av kräftpest och klassificerades i år som mycket utrotningshotad. Den har försvunnit helt från sitt naturliga utbredningsområde i södra Finland.
Enligt Luke har alla som färdas från ett vattendrag till ett annat ansvar för att bekämpa kräftpesten.
Läs också: Flodkräftan är nu starkt hotad — fiske är ändå inget problem och kan till och med skydda arten

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *