Förflytta dig till innehållet

På söndag får vi i kyrkan sälla oss till skaran av människor som hälsar Jesus välkommen till Jerusalem


På söndag får vi i kyrkan sälla oss till skaran av människor som hälsar Jesus välkommen till Jerusalem.
Vi får vifta med palmblad, vi får lägga ner våra kläder på vägen och vi får stämma in i hosiannaropen. Vi vet vart han är på väg. Det är ingen lätt väg. Och vi får följa i hans fotspår.
I bibeltexterna för palmsöndagen får vi också träffa Maria som smörjer Jesus fötter med olja och Paulus som är tacksam för att han får sprida Kristuskunskapens doft.
Berättelserna är fyllda med dofter. När Jesus rider in i Jerusalem tror jag att det doftar åsna, sand, människor, solsken, palmblad och kläder. När Maria smörjer Jesus fötter med olja tror jag det doftar blommigt och himmelskt gott. När Paulus säger att han är tacksam för att han får sprida Kristuskunskapens doft, undrar jag hur den doftar?
Dofter är viktiga. Tänk bara på doften av nygräddat bröd, doften av brinnande stearinljus, doften av vackra blommor! Tänk bara på doften i en gammal kyrka, doften i vårt eget hem, doften en strålande sommarlovsdag!
Vilka är dina favoritdofter? Om du blundar och känner efter, vilka dofter tänker du på? Jag gillar doften av hav, doften av snö och doften av kanel.
Vilken är din favoritmänniskodoft? En doft som gör dig alldeles varm inombords och som får dig att känna dig trygg. En doft som gör att du vill krypa upp i famnen och kura tätt, tätt intill. En doft som får dig att känna dig helt och hållet älskad. I din fantasi ser du säkert vem som doftar så. Kanske är det pappa? Kanske är det mamma? Kanske det är farfar? Kanske det är din älskade? Kanske det är riktigt god vän?
Exakt så tror jag att Gud doftar. När du känner den doften får du komma ihåg att du är trygg hos Gud. Att du alltid får komma till Gud och krypa upp i hans famn och kura tätt, tätt intill. När du känner den doften får du komma ihåg att du är helt och hållet älskad.
Kanske är det den doften Paulus är så tacksam för? Ja, det tror jag. Paulus vill berätta för hela världen om den. Och att den doften kom till oss genom Jesus som red in i Jerusalem och hälsades med hosiannarop.
Den doften som vi också kan känna i påskgräset, i de gula narcisserna, i chokladäggen, i memman, i påsklammet och i våren som är på kommande.
Doften av villkorslös kärlek, av spirande hopp och av tillitsfull tro.
Mia Bäck
Kyrkoherde

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter