Förflytta dig till innehållet

På onsdag öppnar Novia i Åbo på ny adress

Luftigare. Camilla Ekman (till vänster) och Eva Sandberg-Kilpi konstaterar att man nu finns i ett hus byggt för undervisning och kontakt där man inte försvinner in i korridorerna. Foto: Jean Lindén

När Novias studerande i Åbo anländer på onsdag möts de av en nyhet: ett hus med en aula.

Yrkeshögskolan har nämligen, förutom sjöfarten som håller till i hamnen, flyttat från Nunnegatan till Henriksgatan. Till Åbohankens gamla hus i akademikvarteren.

När ÅU sticker sig in på torsdagen är det fortfarande en hel del som ska fixas.

Till exempel är de två digirummen, för virtuell undervisning, tills vidare bara inredda med några stolar samlade vid ena väggen samt en oupphängd storskärm.

I ett kontroslandskap radar Novias personal pinaler i hyllor, och i en korridor står ställningar med eluttag som ännu inte hittat sin plats.

Men tidtabellen har hållit bra, säger Eva Sandberg-Kilpi, enhetschef för Novia i Åbo och Raseborg. Endast köket i caféet är lite försenat.

Huset har inte genomgått någon grundlig lyxrenovering.

Man har ytrenoverat och en hel del väggar har rivits för att skapa större och mer flexibla rum.

Camilla Ekman, lektor och Team Coach, har tidigare studerat i huset.

– Jag känner igen mig från Hankentiden, men samtidigt är det helt nytt. Det känns som Novia.

Ett problem på Nunnegatan var att huset var något av ett virrvarr av våningar och korridorer.

– Nu ser vi varandra på ett helt annat sätt i aulan och caféet, säger Ekman.

Eva Sandberg-Kilpi håller med.

– Här finns en helt annan känsla. Man märker att huset är byggt för undervisning.

Det stora auditoriet på bottenvåningen är sig likt.

Caféet finns också på sin gamla plats, men var i torsdags fullt med möbler staplade på varandra.

Här ska ett andelslag med andra årets studerande öppna servering med sallader och smörgåsar.

På andra våningen håller Mikaela Lindeman på att ställa i ordning studerandekåren Noviums kansli.

– Kansliet finns centralt, bredvid internationella koordinatorn och studerandeservicen. Det blir en bra synergi. Nu är det bara att packa upp!

På andra våningen finns också en aula med runda bord där de studerande kan sitta och jobba tillsammans.

Mycket av undervisningen vid Novia sker i form av projekt och grupparbeten, inte genom traditionell katederundervisning.

Sandberg-Kilpi och Ekman säger att det kunde finnas fler grupprum. Å andra sidan kan man sitta i caféet och i aulorna, och i källaren – där Åbo Akademis duplettlager i tiderna fanns – ska det skapas ett grupprum. Där ska också studerandeföreningen Åbo Kåravdelning, ÅKA, hålla till.

I synnerhet på tredje våningen har det hänt mycket. Där finns bland annat digirummen, vårdarnas övningslabb ”Eschnerska kliniken”, ett bokföringslabb och den avlånga sociala kliniken.

Flera av de stora rummen har skapats genom att man plockat bort mellanväggar. Samtidigt finns också nu möjlighet att skärma av rummen i sektioner.

På fjärde våningen finns bland annat ett öppet kontorslandskap, ett rätt stort kafferum och andra personalrum.

Ekman och Sandberg-Kilpi är nöjda, men konstaterar samtidigt: det är nog en utmaning att nu ha mindre än hälften av de kvadratmetrar man hade på Nunnegatan.

– Det blir spännande att se hur det fungerar när de studerande anländer, säger Sandberg-Kilpi. Att utrymmena här från början gjorda för undervisning kompenserar väl åtminstone en del av minskningen.

Dessutom hyr Novia in sig i Åbo yrkeshögskolas simuleringslabb för vård. Man hyr också in sig vid ÅA, men faktiskt mindre än man hade räknat med.

Färre rum betyder också att planeringen av studieschemat har förnyats.

– Hela schemat måste läggas om, säger Ekman. På Nunnegatan hade vi lyxen att det alltid fanns lediga rum. Här kan vi inte ens ha auditorier som står tomma en timme vid lunch.

Därför finns det inte någon gemensam lunchpaus för alla studerande – vilket Sandberg-Kilpi konstaterar kan vara lyckat med tanke på studeranderestaurangen i grannhuset Gadolinia.

– Många kommer antagligen att gå dit för att äta, och det är säkert bra för köerna att alla inte äter samtidigt. Vi har också ändrat schemat så att lektioner nu kan börja tidigare på dagen och sluta senare än förr.

Nu gäller det att hinna ställa i ordning allt innan studieåret inleds på onsdag klockan 10.

Cirka 200 nya studerande börjar i morgon vid Novia på Henriksgatan. Det är ganska exakt vad det stora auditoriet sväljer. Dessutom börjar ett 70-tal vid sjöfartsutbildningarna.

Totalt har Novia vid Henriksgatan kring 900 studerande och ett 40-tal i personalen.

– Studerande jag pratat med ser fram emot att komma hit, säger Sandberg-Kilpi. Här finns de bland andra studerande vid akademin och Åbo universitet.

Klicka på en bild för att öppna bildspelet!

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter