Förflytta dig till innehållet

På måndag kan unga få samtalshjälp på svenska i Aurelia i Åbo

ÅU-foto
fasad på modernt hus, fotad nedifrån
Samtalshjälp utan tidsbokning ordnas på måndagar på svenska.
Samtalshjälp för unga på svenska erbjuds centralt i Åbo från och med måndag den 28 februari. Då finns Åbo svenska församlings präst Benjamin Häggblom närvarande i Aurelia klockan 14-16. "Man…

Redan prenumerant?

Dela artikeln

3 kommentarer: “På måndag kan unga få samtalshjälp på svenska i Aurelia i Åbo

  1. Malin Koivusaari skrev

    Fantastiskt att det erbjuds samtalsstöd för unga! I ungdomen är det livsviktigt (faktiskt biologiskt inprogrammerat) att man tillhör en grupp med andra ungdomar. I och med pandemin har grupperna inte fått träffas på samma sätt som förr och det påverkar helt säkert majoriteten av de ungas välmående. I högstadiet är det viktigt för tonåringarna att börja öva sig att bli mera självständiga. Då är föräldrarnas uppgift mera att titta efter dem och lite skuffa åt rätt riktining. Det är super viktigt att tonåringarna får stöd och tid av andra vuxna som de kan lita på. (Här kan ni lägga in ett långt utlåtande om t.ex. skolornas resursbrister.)

    Ungdomar har inte samma erfarenhet och resiliens som en 60+ åring. Deras hjärna är faktiskt inte helt utvecklad förrän vid 25 års ålder. Därför kan det vara mycket svårt för unga att se det ljusa i framtiden då nutiden är tung och grå/svart. De kanske inte ens ser en framtid framför sig.

    Talkoanda och frivilligarbete hejar jag för! Men inte bara för ungdomarna, utan för alla människor. Även boomers. Det är tyvärr så att många talkon och andra frivilligarbeten har fallit bort i nutidens livsstil och stress. Det finns många människor (ensamma eller i familj) med olika utmaningar. Det kan vara sjukdomar, dödsfall, arbetslöshet, fattigdom, våld i familjen, osv. Barn kan ha olika specialbehov och livet blir allt annat än vad man tänkt sig. Familjer är aldrig tänkta att klara sig 100% på egen kraft 100% av tiden. Många familjer behöver hjälp (andra mer, andra mindre) av samhället och frivilliga. T.ex. skolmommon och -moffan, stödfamiljer, stödpersoner, assistenter, samt reservmommon och -moffan till de som inte har mor- eller farföräldrar som kan delta i vardagen.

    Och tack församlingen för att ni erbjuder denna hjälp! Funderade här nyligen, då jag läste mitt skattebeslut, att jag måste ta reda på vad betalar för med min kyrkoskatt. Nu behöver jag inte fundera mera.

    P.S. Här är länk till Åbo svenska församlings sida med verksamhet och stöd för seniorer: https://www.abosvenskaforsamling.fi/kom-med/vuxna/seniorer
    Ta modigt kontakt om ni känner er ensamma eller rädda för dagens situation!

  2. Paul Lindberg skrev

    Enligt ett uttalande senaste höst av vår statsminister är man en ”boomer” redan
    innan man fyllt 60, så föregående skribent Ann-Marie Hartman har helt rätt.
    En ”boomer” kommer ihåg, vad nyhetsankaret Arvi Lind yttrade vid fyllda 80 år i
    samband med en intervju, i fri översättning: ”Det känns vemodigt, då man tänker
    hur mycket av livet, som blivit bakom och hur lite det finns framför”…..
    Det ovan nämnda ger anledninng för var och en att ta sig en tankeställare, även
    för andra än enbart ”boomers”….

  3. Ann-Marie Hartman skrev

    Det är inte bara ungdomar som är ensama. En fördel har ungdomarna. I de flesta fall har dom livet framför sig. Vid 60 år och uppåt i åldern har man levat redan största delen av sitt liv och varje dag, vecka och månad är tilläggstid. Inför mera talkoanda för ungdomarna. Genom att besöka åldringarna, gå ut och promenera med dem eller annat intressant. Det ger mening åt dom unga. Att vara till nytta och inte ligga hemma o tycka synd om sig. Detta är en hård vörld vi lever i. Dom starkaste över lever. Precis som djuren i naturen. Barnen skall i första hand föräldrarna ta hand om. Är man inte beredd att ta hand om sina barn är det bättre att leva utan barn. Upp och hoppa alla. Än finns det hopp.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter