Förflytta dig till innehållet

På lördag blåser det upp till storm

ÅU-foto

ÅU-foto

ÅU-foto


Hårda vindar har ställt till det på många håll under torsdagen. Men på lördag blåser det upp till den första ordentliga höststormen meddelar Meteorologiska institutet.

Ett lågtryck som utvecklas väster om de brittiska öarna rör sig mot nordost och når Nordsjön på fredagen, där den utvecklas till en storm.
Hårda stormbyar är att vänta i Danmark och södra Sverige då stormens centrum rör sig vidare nordost längs svenska östkusten under lördagen.
I Finland är vinden som kraftigast på lördagen men mojnar mot lördag kväll.
I Bottenviken och på de sydvästra havsområdena når vinden stormstyrka på många platser. Enligt torsdagens prognos kan vinden på land röra sig mellan 17 och 22 meter i sekunden i byarna.
De byiga vindarna kan nå landets sydvästra delar redan på fredag kväll då en kallfront med tillhörande regn- och åskskurar kommer in från sydväst.


Den byiga vinden kan fälla träd och skapa störningar i trafiken och i eldistributionen meddelar man från Meteorologiska institutet på torsdag eftermiddag.
Stormfronten föregås av för årstiden ovanligt höga temperaturer på närmare 20 grader. I samband med stormen sjunker dagstemperaturen till under 15 och i början av nästa vecka blir det ännu svalare. Då kan man även vänta nattfrost på flera håll.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter