Förflytta dig till innehållet

På Kimitoön gäller förhandsbokning av taxi när du festar

Privat
Man står bredvid vit taxibil
Kör även helger. Mathias Illman, ordförande för Kimitoöns taxiförening, säger att helgerna kan vara utmanande inom taxibranschen på ön.

På Kimitoön kommer den lokala taxiföreningens ordförande Mathias Illman med rådet att boka taxi på förhand om man vill vara helt säker på att komma hem från julfesten utan oväntade dröjsmål.

Av Kimitoöns cirka trettio taxiföretag är det ungefär tio som vid behov kör även under nätter och helger. Enligt Illman är tillgången på taxin under dessa mer obekväma tider varken bättre eller sämre än tidigare.

– Vissa har valt att inte köra under helgerna, det här har inte ändrat. Vill man som taxichaufför vara ledig en helg är det svårt att få någon att ställa upp, säger Illman, som själv kör under helgerna.

Enligt honom är vissa helger utmanande inom branschen på ön.

Det har man erfarenhet av vid Stall’s Bar & Food i Dalsbruk, där man håller öppet till småtimmarna om helgerna.

Restaurangchef Daniel Zilliacus säger att ofta är det en eller två taxin som kör och hans kunder kan bli tvungna att vänta på taxi upp till en timme eller mer.

– Ibland är det riktigt dåligt, främst på vintern. Då kan nog de som väntar vara riktigt irriterade. Men oftast är det i alla fall någon taxi som kör, säger Zilliacus.

Har taxiföretagarna på Kimitoön koll på de större festerna så att ni kan vara förberedda?

– Ibland. Men enligt lag får vi ju inte komma överens om vem som kör. Då är det en kartell, säger Mathias Illman.

En kartell är ett olagligt samarbete mellan konkurrerande företag. Att fortsätta med egen jour ser Kimitoöns taxiförening skulle strida mot konkurrenslagstiftningen.

Den här bestämmelsen kom den nya taxilagen med år 2018, då chaufförernas jourplikt slopades. Inom samma taxiföretag kan man förstås komma överens om vem som kör när och till vilket pris, men på Kimitoön är de flesta taxichaufförer ensamföretagare.

Innan taxilagen ändrades hade taxichaufförerna i Kimitoön en gemensam jourlista som såg till att någon jobbade dygnet runt.

Dela artikeln

3 kommentarer: “På Kimitoön gäller förhandsbokning av taxi när du festar

  1. Matts Malmberg skrev

    Det är nog inte riktigt så där enkelt som du säger? Tag kontakt med våra politiker det är dom som har ställt till det! Förr fanns det bemannade stationer och körturer. Alla kom hem från krogarna och efterfesterna! Motivationen har försvunnit för dom taxi företagarna som ännu finns kvar, då branschen är avreglerad och med det lönsamheten!

  2. KarinNiemi skrev

    Nog är det ett kånstigt lag för taxina som kör hem folk men får int köra när konkurrenslagstiftelsen tillåter inte det ?Att inte få komma överens mellan företagena vem kör så låter d nog riktigt löijligt!!Men ja tror att kuskana mår bättre när dom får sova på nättrena o kunderna får GÄ?

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter