Förflytta dig till innehållet

På Hügge delar man på portionerna – "Det här är ett roligt sätt att njuta av mat"

Från och med början av december kommer Simo Hallikainen tillreda vegetarisk mat i den nya Åbo-restaurangen Hügge. Foto: Patricia Torvalds

Senast den 5 december kommer Åbo att få en ny vegetarisk restaurang då Hügge öppnar sina dörrar för allmänheten.
– Vi vill att det här ska vara ett avslappnat ställe dit det är enkelt att komma och beställa bordet fullt med mat och goda drinkar, berättar kökschefen och delägaren Simo Hallikainen.

Erfarna restaurangägare prövar något nytt

Restaurangen drivs, tillsammans med Hallikainen, av restauranginnehavarparet Carola och Tero Sintonen. Paret Sintonen står även bakom en rad andra kända Åbo-restauranger som Fontana, Tårget och di Trevi.
Med Hügge ville grundarna utmana sig själva och låta friska, internationella vindar blåsa in i Åbos restaurangliv.

Nytt och fräscht koncept

Det som utmärker Hügge är tanken om att kunden ska få så många olika smakupplevelser som möjligt under sitt besök.
Det här har man försökt uppnå genom att planera rätterna på ett sätt som gör dem lätta att dela med dem man äter tillsammans med.
– Det här är ett roligt sätt att njuta av mat, anser Hallikainen.

Så fort som renoveringen avslutats och möblerna anlänt kommer man kunna beställa cocktails och färskpressad juice vid den här bardisken. Foto: Patricia Torvalds

Vill hålla priserna på en rimlig nivå

Maten har även prissatts på ett sätt som ska uppmuntra gästerna till att pröva så många av rätterna som möjligt.
– Priserna är ytterst måttfulla, vår billigaste matbit kostar 3 euro och vår dyraste huvudrätt 16 euro, avslöjar Hallikainen.

Vegetarisk mat som passar alla

Hügge serverar endast vegetarisk mat men Hallikainen drar sig för att använda termen vegetarisk restaurang. I stället vill han se Hügge som vilken krog som helst.
För många innebär restaurangmat stek eller biff men det här vill Hallikainen ifrågasätta.
– Vi vill att vem som helst ska kunna komma hit och äta utan att behöva sakna köttet, förklarar Hallikainen.

Arbetsytor för köket lastas in i vad som snart är den färdiga restaurangen. Foto: Patricia Torvalds

Vintersäsongen utgör en utmaning

All mat som serveras på Hügge tillreds från början till slut på plats och man strävar efter att använda inhemska råvaror i så stor utsträckning som möjligt.
– Vegetarisk mat är en utmaning i sig själv men den här tiden på året är det extra krävande då säsongen är över här i Finland, medger Hallikainen.
För att ge maten ordentligt med smak också under vintern har man fokuserat extra mycket på kryddor och inspiration har man tagit från Asien, Nordafrika och Medelhavet.

Varierande drinklista

Intressanta och unika drycker är även något som man satsat stort på då man planerat restaurangen.
Egna cocktails, färskpressad juice, ett specialtillverkat kaffe, hemgjord kombucha och egen glutenfri, ekologisk öl är några av produkterna som hör till utbudet.
– Vi har försökt använda oss av ekologiska viner och lokala producenter samtidigt som vi vill hålla priserna på en måttfull nivå, konstaterar Hallikainen.

Den nya restaurangen kommer att öppna här i Casagrandehuset. Under sommarsäsongen kommer gästerna kunna sitta på en terrass och blicka ut över ån. Foto: Patricia Torvalds

Patricia Torvalds

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter