Förflytta dig till innehållet

På hennes hembas med 60 000 man finns allt förutom snö och is – lärorika månader för commander Hills bataljon i lilla Dragsvik

Kristoffer Nöjd
Emmaline "Emmy" Hill är chef för den amerikanska logistikbataljonen som stortrivts på Nylands Brigad. Här framför amerikanskt militärfordon.
Emmaline "Emmy" Hill är chef för den amerikanska logistikbataljonen som stortrivts på Nylands Brigad.

– Morning, ma’am! låter det när Emmaline ”Emmy” Hills mannar hälsar på sin chef på Nylands Brigad. Hill leder den amerikanska marinkårens logistikbataljon Combat Logistics Battalion (CLB) 6 som huserat i Dragsvik sedan början av oktober.

Medan de amerikanska marinsoldaterna är utspridda mellan Obbnäs och Hangö udd med trupper från Dragsvik och tio andra länder, håller Hill för dagen till vid det amerikanska kontrollrummet på Nylands Brigad.

I rummet sitter ett tiotal amerikanska soldater framför datorskärmar och koordinerar sina kollegor ute på fältet. På fredag avslutas marinens pågående huvudövning ”Freezing Winds 22”. Det innebär också att det börjar bli dags för de cirka 130 amerikanska marinsoldaterna att ta sig hem.

Emmaline Hill och Brian Lautenslager,vid amerikanskt militärfordon.Kristoffer Nöjd
Emmaline ”Emmy” Hill och Brian Lautenslager vid ett av de amerikanska truppernas L-ATV-fordon som förbereds för hemfärd.

Det de har fått vara med om i Finland och Nylands Brigad är någonting alldeles unikt, både för den amerikanska bataljonen och för den amerikanska försvarsmakten överlag.

– Vanligast är att vi anländer ett par dygn före själva övningen. I och med att vi kom för att delta i både övningen ”SYD” och ”Freezing Winds” hade vi en möjlighet att stanna längre och lära oss saker handgripligen, bland annat att använda enduromotorcyklar och fyrhjulingar för rekognosering och att köra båt i skärgård. Detta är saker som vi ännu inte haft möjlighet att göra hemma på Camp Lejeune men strävar efter att kunna göra i framtiden, säger Hill.

– Att vara närvarande tillsammans och uppleva den arktiska skärgården har varit av största vikt för vår enhet. Detta bygger upp ömsesidigt förtroende också på en organisatorisk nivå. Det är väldigt viktigt för båda parterna. Vi känner oss som en del av Nylands Brigad, konstaterar hon.

”Hoppas andra också får ta vara på denna chans”

Tiden i Finland har med andra ord varit lärorik för amerikanerna.

Men vad har ni kunnat lära Nylands Brigad?

– Jag tror att vi har kunnat hjälpa Nylands Brigad att tro på sina styrkor, det vill säga sin förmåga och kapacitet att vara värd för sådana här arrangemang. Det innebär ett enormt koordinationsarbete då både nationella försvarsgrenar och internationella trupper är involverade, säger Hill.

Samarbetet mellan Nylands Brigad och marinkåren har väckt intresse också på amerikanskt håll. Representanter för ledningen av den amerikanska marinens styrkor i Europa och Afrika har varit på besök i Finland för att bekanta sig med konceptet.

– Det finns en stor enighet inom marinkåren kring fördelarna med att samarbeta så här. Jag hoppas att också andra enheter än vi kan ta vara på den chansen, säger Hill.

Bataljonschef Emmaline "Emmy" Hill visar upp kontrollrummet i Dragsvik där de amerikanska marinsoldaterna håller koll på sina truppers behov och rörelser.Kristoffer Nöjd
Bataljonschef Emmaline ”Emmy” Hill visar upp kontrollrummet i Dragsvik där de amerikanska marinsoldaterna håller koll på sina truppers behov och rörelser.

Hill har tidigare varit på kommendering i bland annat Okinawa, södra Kalifornien och Irak. Också på hembasen Camp Lejeune i North Carolina är förhållandena väldigt olika de i Finland.

– Min man skickade nyss en bild där han är iklädd t-shirt. Detta är någonting helt annat. Vi får öva logistik och upprätthållande av stridsförmågan i en arktisk miljö. Vi kan testa vår utrustning i skog, snö och skärgård. Vi ska kunna användas närsomhelst varsomhelst, säger Hill.

Själv har hon vuxit upp i en liten stad i Alaska där hennes familj fortfarande bor.

– Finland påminner mig om mina hemtrakter. Jag är van vid dessa förhållanden. Jag behöver inte tänka på hur man går uppför en snöig backe utan att halka. Vissa av våra mannar har däremot aldrig sett snö tidigare. Men ändå går de omkring med ett leende på läpparna.

Egna skolor och sjukhus

Camp Lejeune är en av de största militärbaserna på USA:s östkust. På basen finns cirka 60 000 man.

– Där finns övningsområden för allt utom vinterförhållanden, säger kommunikationsansvarige Brian Lautenslager med titeln Chief Warrant Officer.

Camp Lejeune utgör ett samhälle i sig där militärfamiljerna bor och det finns egna skolor och sjukhus. En timme från basen finns dess flygfält dit amerikanerna kommer att flyga från Finland för att fira jul med sina nära och kära.

– Vi planerar en välkommen hem-fest dit våra familjer är inbjudna, avslöjar Hill.

”En familjeangelägenhet”

Att vara borta från familjen långa tider är någonting som hör till jobbet och det är en amerikansk soldat mentalt förberedd på. Eller som Hill uttrycker det: Att vara militär i USA är en familjeangelägenhet.

– Eftersom familjerna bor på basen ser de vår verksamhet dagligen. Vi strävar efter att inkludera familjerna så mycket som möjligt i verksamheten. Vi försöker minimera ovissheten genom att kommunicera med familjerna regelbundet via olika kanaler.

Det finns folk som ser till att familjerna har det bra under utlandskommenderingen.

– På Camp Lejeune finns det alltid hjälp att få vid till exempel sjukdomsfall eller ekonomiska problem. Men det är svårt ändå. Min 7-åriga dotter räknar dagarna tills jag kommer hem. Det är hennes julkalender, säger Hill.

Det är nästan lite vemodigt att ta farväl av de glada amerikanerna när vi skiljs åt vid deras gula baracker. Den känslan tycks jag inte vara ensam om att ha.

– Man har blivit van att ha dem här. Det kommer att bli tomt utan dem, säger premiärlöjtnant Mikael Isberg som eskorterar mig till porten.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter