Förflytta dig till innehållet

På Auragatan 1 trivs de första inflyttarna Regina och Markku Reunanen förträffligt

Verdandihuset på Auragatan 1/Slottsgatan 10 är nyrenoverat och invändigt ombyggt. Reunanens bostad finns i fjärde våningen. Foto: Anja Kuusisto

Tästä löydät suomenkielisen version artikkelista!
Det tidigare hemmet var flerdubbelt större men Regina och Markku Reunanen vet efter sju veckor på sin nya hemadress att de har gjort rätt beslut.
Precis före julen flyttade de in på Auragatan 1, i Verdandihuset i kvarteret Solen, som numera också ger huset dess namn.
Fastighetsbolaget Svenska Gårdens renovering av huset pågår ännu, men den bostad som Reunanens köpte för ett år sedan hör till den del av huset som allra först blev klar.
– När vi satte vårt egnahemshus på Hirvensalo till försäljning gick det så snabbt så vi var tvungna hitta tillfälliga lösningar här emellan. Möblerna packades ner i maj ifjol och en del saker är ännu i lager, säger Markku Reunanen.

Markku och Regina Reunanen flyttade in till sitt nya hem till jul. Kakelugnen har funnits i huset sedan 1800-talets slut, även om den har bytt plats. Foto: Anja Kuusisto

Centrumboende tilltalade när de igen var ”endast två”

Han säger utan omsvep att han först inte var så intresserad av en flytt, men Regina fick honom övertygad om att det var dags att lämna huset och flytta in i ett bekvämare boende.
Absoluta centrum tilltalade då det är nära till all service och promenader längs med ån har redan hunnit bli en del av dagsprogrammet.
De övervägde först en lägenhet i husets C-trappa, då den bostad de nu bor i redan hade hunnit reserveras. Men den som reserverat den drog sig ur och Reunanens kunde välja sin drömbostad.
– Då fick vi den som vi allra helst ville ha, på fjärde våningen och i hörnet. Lokalen var planerad som en fyrarummare på 134 kvadratmeter men vi valde att ta bort en mellanvägg och det blev en trerummare.

Regina och Markku Reunanen

Åbobor som innan flytten till Auragatan 1 har bott i egnahemshus på Hirvensalo.
Hon presenterar sig som Pargasflicka, de har i tiderna träffats på dans på Lillholmen. Han har studerat vid Åbo akademi och talar också flytande svenska.
Har tre barn – i 40-årsåldern – och tio barnbarn, med vilka de umgås mycket. Samtliga bor i Åbo.
Numera är båda pensionärer.
Hon har jobbat vid Kårkulla och har drivit ostaffär i Saluhallen, han är företagare som har trappat ner, ännu ordförande i Newprint.
De har sommarställe i Kirjais i Nagu och tillbringar ungefär halva året där.

Det italienska köket går i vitt. Foto: Anja Kuusisto

Öppet, med vita och beige toner

Rummena är stora och öppna och det finns både en gästtoalett och ett badrum med bastu. Sovrummet har gott om förvaring och intill tv-/arbetsrummet ligger ett klädrum.
Reunanens bostad ligger mot gatan, eller gatorna.
Bostaden går i vinkel och i vardagsrummet ingår ett tornrum mot hörnet av Auragatan och Slottsgatan.
– Tornrummet är det finaste med hela bostaden, tycker Regina Reunanen som ännu funderar på möbleringen men nu har en Le Corbusier-fåtölj och en Alvar Aalto-lampa placerad där.

Tornrummet är hemmets pärla. Foto: Anja Kuusisto

Tornrummets konsoler under taket hör till de arkitektoniska detaljer som vittnar om husets historia liksom en av husets ursprungliga kakelugnar i det kombinerade vardagsrummet/matsalen.
Modellen är en såkallad rokokokakelugn, en dekorerad pärla – och de som har jobbat för Folkhälsan i Verdandihusets fjärde våning torde känna igen den.
Det finns också andra kakelugnar bevarade i huset, men man får inte elda i dem.
När Verdandihuset blev 100 år – 1999 – utkom boken ”Auragatan 1, kvarteret Solen”, skriven av Folke Sjögren och Helena Soiri-Snellman.
I boken ingår bilder och beskrivningar av kakelugnarna som beställdes från Åbo Kakelfabrik då huset byggdes i slutet av 1800-talet.

Verdandihuset
Frithiof Strandell ritade huset för fastighetsaktiebolaget Verdandi och det stod inflyttningsklart 1898–99.
Från början fanns affärslokaler i första våningen, kontor i andra och bostäder i våning 3–4 plus vindsvåningen 5.
Husbolaget fusionerades med aktiebolaget Svenska Gården 1924.
Från 1983 fram tills 2020 har det inte funnits bostäder i huset. Huset var då i affärs/kontors/restaurangbruk.Omvandlingen som pågår återställer till den delen ordningen – affärslokaler längst ned, i övrigt bostäder.
ÅU/ Förlags Ab Sydvästkusten har tidigare varit en av husets hyresgäster, från juni 1978 till början av 2015.
Källa: ”Auragatan 1, kvarteret Solen” av Folke Sjögren och Helena Soiri Snellman, 1999.

Tv-rummets färgskala är varmt grå-beige. Foto: Anja Kuusisto

Tidigare hade de endast besökt Svenska Klubben i Svenska Gården Verdandi

Restaurangen Svenska Klubben fanns tidigare i husets femte våning, och den hade paret Reunanen besökt – annars var husets inre obekant för dem. Medan renoveringen pågick gick det sällan att besöka byggarbetsplatsen, så Regina och dottern Nora planerade inredningen till pappers.
– Jag tycker det är viktigt att planera sitt boende med tanke på att man blir äldre, det ska fungera smidigt då också, säger Regina Reunanen.
– I det här huset har vi det till och med bättre än vi trodde, vi hör inget ljud utifrån, varken från gatan eller från grannar. I vår trappuppgång har flera flyttat in efter oss, i de andra trapporna fortsätter renoveringen, förklarar Markku Reunanen.
Det är lätt att förstå dem när de sitter vid matsalsbordet i sitt vackra hem och Regina säger:
– Hoppas alla ska trivas här såsom vi, vi trivs så väldans bra.

I trapphuset finns dekorationsmålningar och många vackra detaljer. Bostadsdörrarna är svarta med mässingsbricka. Foto: Anja Kuusisto

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter