Förflytta dig till innehållet

Översjöbevakare tipsar: Så här kör du båten säkert på sjön

Bild på en plotter på en båt. I bakgrunden syns havet.

Det räcker inte att förlita sig på plottern utan det är viktigt att ha med ett fysiskt sjökort och en kompass. Foto: Linnea de la Chapelle/SPT


Efter båtolyckan på Erstan i Åbolands skärgård i lördags där två människor omkom ger sjöbevakningen tips för hur man rör sig säkert till sjöss.

En av de viktigaste saker att kunna innan man beger sig ut på sjön med båten är navigation. Orsaken till det är att man på sjön lättare kan köra vilse och köra på grund.
Det räcker inte heller att förlita sig på en GPS eller en sjökortsplotter för navigation.
— Vissa människor stirrar för mycket på sin sjökortsplotter. Det kan göra att man inte är tillräckligt uppmärksam på omgivningen. Det är viktigt att komma ihåg att använda sig av ett fysiskt sjökort och märka ut var man befinner sig eftersom man vet på sättet vet var man befinner sig tio minuter senare, säger Robin Lindström, översjöbevakare på sjöräddningscentralen i Åbo.
En kompass rekommenderas också att ha ombord på båten. Med en kompass och ett fysiskt sjökort vet man var man befinner sig när sjökortsplottern får slut på batterierna.
När man kör båt ska en person i båten hela tiden hålla utkik 360 grader runt båten.
— Inte tittar du endast framåt när du kör bil heller utan du tittar åt sidan och du tittar i backspegeln och sidospeglarna.
På många ställen på sjön får man köra så fort som man vill men man ska ändå komma ihåg att begränsa situationshastigheten. På det sättet hinner man väja i god tid för andra båtar.
Fjärden Erstan i Åbolands skärgård är inte en exceptionellt farlig fjärd att åka båt på.
— Erstan är inte farligare än andra ställen att köra båt på. Det är snarare att det finns flera båtar på havet än förr som kan vara orsaken till att flera nära-ögat situationer har förekommit.
Det krävs inget körkort för att köra båt men Lindström påminner om vikten av att lära sig sjövägsreglerna innan man börjar köra båt.
— Det man inte ska göra är att köpa en båt och sedan direkt ge sig ut på sjön utan någon utbildning. Vi rekommenderar att man går några av de fina utbildningar som vi har här i Finland.
Exempel på kurser man kan gå är båtförarutbildning, skärgårdsskepparutbildning, eller utbildningar som sjöscouterna anordnar.
Navigationsskolor brukar anordna olika skepparkurser och medborgarinstituten i landet brukar anordna olika kurser.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *