Förflytta dig till innehållet

Överfullt vid Dalsbruks avfallskärl

Dalsbruksvy, fotad i går på eftermiddagen.

Till sommarfenomenen i Dalsbruk hör att avfallskärlen mellan ämbetshuset och gästhamnen svämmar över.
– Alla grälar på oss men ingen på dem som sätter sitt hushållsavfall bredvid kärl där det skulle finnas plats, säger Cati Huhta, invånarservicechef vid Sydvästra Finlands avfallsservice.

Hon säger att en serviceman flera gånger per vecka går och städar samt kollar läget och meddelar  hur fulla kärlen är. Tömningen sker tre gånger per vecka och kärlen för brännbart avfall blir inte fulla mellan tömningarna.
– Vi kan knappast göra mera än så här, vi kan ju inte vara på plats tjugofyra timmar per dygn. Redan på en timme kan det hända mycket, det är så otroligt mycket folk i rörelse där. Problemet handlar främst om att folk inte har nyckel till kärlen för blandavfall, alltså det vi kallar brännbart avfall, utan lämnar soporna bredvid, säger Huhta.

Alla med fastigheter på holmar och öar utan bilväg har rätt att få en nyckel så att de kan använda avfallskärlen då de kommer i land.

– För tillfälliga besökare finns möjlighet att i gästhamnens kontor låna en nyckel, vi har satt upp ett anslag om det, säger Huhta.

Hon tillägger att samarbetet med Rinki har fungerat bra även om Rinki nu för första året ansvarar för metall-, glas-, och kartongkärlen.
– Då kärlen för nyttomaterial blir överfulla meddelar vi Rinki om tömningsbehov, säger hon.
Rinki är en organisation som representerar förpackningsproducenterna.
Paperinkeräys Oy har hand om pappersinsamlingen.

Bland annat Markku Haapio – som beskriver sig själv som tillfällig förbipasserande – har reagerat på hur det ser ut vid avfallskärlen.
– Dalsbruks kanske vackraste plats. Förstås bra placering med tanke på båtburna men ska avfallskärl  stå just här? Hursomhelst så skulle man önska att de används med förstånd. Sommartid borde en sådan här plats hållas i skick hela tiden. Kanske någon sorts tak skulle hjälpa, säger han.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter