Förflytta dig till innehållet

Över en tiondel av maten i Finland slängs bort – butiker i Åbo förmedlar mat som är på väg att bli gammal med app

Oili och Marco Ihalainen, köpmän vid fem K-butiker i Åbo, har tagit ibruk ResQ-appen som förmedlar produkter som är på väg att bli gamla till kunder. Foto: Fredrik Häggman.


Matproduktionen står för ungefär 40 procent av den miljöpåverkan som beror på människans konsumtion. Av all den mat som produceras i Finland slängs ungefär 10–15 procent bort. I EU ligger det absoluta antalet matsvinn på ungefär 88 miljoner ton årligen.
I måndags började Konsumentförbundets nationella kampanj Svinnveckan, som syftar till att upplysa allmänheten och att uppmuntra till åtgärder mot att mat slängs bort. FN och EU har som gemensamt mål att minska matsvinnet med 50 procent till år 2030.
– Var och en av oss finländare slänger i medeltal 20–25 kilogram mat årligen. Om vi alla planerade våra inköp bättre och använde de rester som blivit över från gårdagen skulle jordklotet må bättre, står det på kampanjens webbplats.
Både S-kedjan och K-gruppen, Finlands två största butikskedjor, har meddelat att de deltar i kampanjen. Sedan i maj har K-gruppen samarbetat med appen ResQ, som matchar kunder med överblivna matportioner och produkter.
ResQ började som ett medel för restauranger att sälja överbliven lunch, men nu kan man också köpa mat som närmar sig sitt bäst före-datum genom appen.
I Åbo har en handfull butiker tagit i bruk ResQ-appen. Oili och Marco Ihalainen är köpmän för fem av dem.
– Vi började med ResQ i juni. Det är ett sätt att minska mängden svinn och samtidigt hålla produkterna i hyllorna fräscha. Det ger en trevligare bild av butikshyllorna, säger Oili.
Praktiskt går det till så att butikspersonalen plockar ihop matkassar av de produkter som är på väg att bli gamla. Innehållet kan bli lite av en överraskning – det beror helt och hållet på vad som råkar finnas i hyllorna.
– Men vi försöker plocka ihop en komplett matkasse så att man får de basvaror man vill ha.
Feedbacken har varit mycket positiv, berättar köpmansparet.
– Vi har fått många nya kunder, som studerande och andra mindre bemedlade. Man kan inte komma ifrån att ett visst matsvinn alltid uppstår, annars har man köpt in för få produkter. Men matkassarna säljer alltid slut snabbt.
Över 40 K-butiker har tagit i bruk ResQ-appen.

S-gruppen har minskat svinnet med 17 procent på tre år

Inför Svinnveckan i fjol införde S-gruppen 60 procents rabatter på produkter nära sista förbrukningsdag under butikernas sista öppettimmar.
Ungefär 900 butiker har använt sig av de röda rabattlapparna sedan dess. Nu meddelar S-kedjan att man under de senaste tre åren minskat på matsvinnet med fem miljoner kilogram.
Det innebär en minskning på ungefär 17 procent. I år har mängden svinn motsvarat ungefär 1,49 procent av försäljningen.
S-kedjan deltar i år i Svinnveckan med en matlagningskampanj för Finlands niondeklassare.

Svinnveckan

En kampanj som ordnas av Konsumentförbundet.
Målet är att upplysa allmänheten och att uppmuntra till åtgärder.
Man kan delta både som privatperson eller som del av en organisation.
Årligen slängs ungefär 450 miljoner mat i Finland. Hushållen står för ungefär 30 procent, restaurangerna för 20, butikerna för 18, industrin för 20 och primärproduktionen för 12.
Svinnveckan påminner konsumenter om att planera inköpen utifrån vad man har i sitt kylskåp. Har du produkter som håller på att bli gamla? Använd dem först. Man ska också komma ihåg att bäst före-beteckningen bara anger minimihållbarheten och alltså inte är synonym med den sista förbrukningsdagen. Om man först använder sina sinnen kan man testa att smaka en bit av maten, så länge den sista förbrukningsdagen inte har varit.

Källa: Konsumentförbundet

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter