Förflytta dig till innehållet

Över 1000 hushåll i skärgården fortfarande utan ström — elmontörerna har jobbat sedan 4 i morse

Arkiv/Monica Forssell
En elstolpe med ledningar.

Arkiv/Monica Forssell

ÅU-foto.


Cirka 300 elmontörer jobbar för tillfället med att reparera elavbrott som stormen Aapeli förorsakat längs med kusten i Egentliga Finland, Satakunta och Österbotten.
I Skärgården har arbetet försvårats av att färjan mellan Nagu och Korpo stod stilla hela natten och en del av förmiddagen.
Också färjtrafiken mellan Galtby och Norrskata måste på grund av stormen avbrytas under morgonen.
Enligt Jarmo Ström som är driftschef vid Caruna gör man sitt bästa för att invånarna på huvudöarna Nagu, Korpo och Houtskär ska få tillbaka elen ännu i dag.
På onsdagseftermiddagen klockan 13 var ändå över 1000 hushåll i Åbolands skärgård ännu utan el och enligt Ström kan öar dit det inte går någon förbindelsebåt få vänta på hjälp.
— Vi prioriterar öar med fast bosättning, säger Ström.

Lång dag för elmontörerna

Eltels montör Kalle Hotanen väcktes klockan 4 i natt för att börja jobba med elfelen i den västra skärgården. När ÅU når honom är han i Korpo.
— Det blåser fortfarande och det har fallit träd över linjerna. Vi jobbar på för fullt, men det kommer nya fel hela tiden.
Eftersom färjan mellan Nagu och Korpo stundvis stod stilla tog det längre tid än normalt att ta sig till Korpo.
— Det var en häftig överfart. Jag har aldrig sett lika höga vågor.
Montörerna jobbar nu för högtryck och all tillgänglig personal har kallats in på jobb.
Trots det ser det ut att bli en lång dag för Hotanen och hans kollegor.
— Vi håller nog på hela natten.

Stormen håller helikoptrar och båtar på land

Eltel har egna båtar och helikoptrar till sitt förfogande men på grund av den hårda blåsten går det inte att flyga med helikopter och att bege sig ut till havs med i en mindre båt kan vara farligt.
Vid Caruna var man förberedd på stormen och skickade i går ut ett textmeddelande till kunderna och varskodde dem om att stormen kan förorsaka elavbrott som inte går att reparera i en handvändning.
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter