Förflytta dig till innehållet

Ovädret blåste förbi Åboland

Efter ovädret i Borgå (som var över på en liten stund) så hade himlen först gula toner, sedan röda. Väldigt ovanligt såg det ut, säger Roger Johansson som tog bilden strax efter att ovädret hade dragit vidare.

Sommarens hittills värsta oväder med storm och åska svepte söderifrån in i Finland över Nyland och vidare in mot landet, vilket bland annat gjorde väldigt många –  cirka 10.000 – hushåll strömlösa.

Åboland drabbades inte – några regnskurar men inte heller de särskilt rikliga. På Kimitoön hördes åskmuller ett par gånger.

Vid räddningsverket i Åbo hade beredskapen höjts men det kom inte en enda anmälan på grund av Kiira som ovädret döptes till.

För dem som i dag ska med tåg från Åbo mot Nyland så kan det bli förseningar under resans gång, eftersom tågtrafiken i en stor del av landet har påverkats.

– Men avgångarna från Åbo ska ske normalt, säger Mari Helander vid trafikverkets spårtrafikcentral.

Tågförbindelsen från Helsingfors järnvägsstation till Helsingfors-Vanda flygplats har efter klockan 10 glesare avgångar än normalt.

Borgå hörde till de områden som fick ta emot stormen. Roger Johansson, uppvuxen i Dalsbruk men bosatt i Kullo 15 km utanför Borgå, fick uppleva ovädret.

– Först blev det svart, sedan stormbyar som gjorde att buskarna blev vågräta, efter det ett skyfall som gjorde att man trodde att Finska viken hade blivit lodrät utanför fönstren. Därefter blixt och dunder med tillhörande sprak i kontakter, uttag och skjortärmar. Blixten slog ner alldeles nära, medan hundarna kastade sig vrålande mellan dörrposterna. Petra och jag dansade ripaska i städskrubben …. Ganska hyvä oväder eller va…?

Han tillägger att strömmen gick klockan sju på kvällen och kom åter fem i morse.

Hade ni hunnit höra varningarna som gick ut i radio och tv?

– Jo, men vi trodde inte det skulle bli så allvarligt. I sista stund hann vi rycka ut stöpslar och stänga fönstren.

Roger Johansson tillägger att han och frun Petra borde vara vana för nästan varje sommar då de har kommit tillbaka till Borgå efter tio veckor på stugan på Högsåra, så har de i Borgå fått vara med om oftast häftiga åskväder, alltid vid just det här veckoslutet i augusti.

 

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter