Förflytta dig till innehållet

Östgöta Correspondenten: Kimitotonåring får spela fotboll i Åtvidabergs FF – men finlandssvenska kompisen stoppas av FIFA

ÅU-foto

Daniel Enqvist från Ingå och Jonatan Guseff från Kimito – två lovande 16-åriga fotbollstalanger – flyttade i höstas till Åtvidaberg i svenska Östergötland för att kombinera gymnasiestudier med fotboll. Planen var att de skulle spela i elitföreningen Åtvidaberg FF:s juniorlag.

Men för att göra det måste deras fotbollslicenser flyttas över från Finland till Sverige. Något som visade sig vara lättare sagt än gjort för spelare under 18, skriver Östgöta Correspondenten.

Guseff som skickade i väg sin ansökan några dagar före har fått klartecken för att spela, medan Enqvists ansökan förkastades. Detta trots att ansökningarna var identiska. Att Enqvist har dubbelt medborgarskap, både svenskt och finländskt, hjälper inte heller.

FIFA:s grundregel är att spelare under 18 år inte får byta nationsförbund, för att stoppa storklubbarnas rovdrift på afrikanska ungdomar.

Men det finns undantag. Om spelarens föräldrar flyttar från det ena landet till det andra på grund av jobb är ett av undantagen, likaså om den fotbollsmässiga utbildningen i den nya klubben är på högsta nationella nivå.
Åtvidabergs FF spelar i svenska division ett, och de anses därmed inte vara på tillräckligt hög nivå för att utländska juniorer ska få spela där.

I Åtvidaberg är man förbryllad av hur Enqvist kan ha fått sin ansökan förkastad då Guseff får spela. Anders Alé, ansvarig för fotbollsgymnasiet i Åtvidaberg, tror att det beror på att olika domare bedömt de två ansökningarna.

– Hur kan man tillåta barn att behandlas på olika sätt och utsätta dem för en sådan psykisk stress? Det handlar om två barn, eller ungdomar, som valt att gå i skola i Sverige. ÅFF har inte värvat någon av dem, säger Alé till Östgöta Correspondenten.

Också Christer Enqvist, Daniel Enqvists pappa, är uppgiven.
– Jag accepterar och respekterar att det finns såna här paragrafer som ska stoppa smugglingen av afrikanska minderåriga till Europa, det är fint – men i det här fallet slår det så totalt fel. Då borde Fifa kunna tänka om, säger han i en intervju med Yle Sporten.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *