Förflytta dig till innehållet

Osäkert om utsläppsrör flyttas från Falköfjärden i Dalsbruk

Falköfjärden. Sven-Erik Hellström i förgrunden.

Falköfjärden. Sven-Erik Hellström i förgrunden.

Falköfjärden. Här utmynnar röret med det renade vattnet från Tyska holmens reningsverk.


Troligen blir det beslut om att utsläppsplatsen ska flyttas men säkert är det inte förrän utredningar har gjorts, både om nuvarande utsläppsplats på Falköfjärden och om andra tänkbara platser.
Det säger Tuire Taina, föredragande vid Högsta Förvaltningsdomstolen (HFD) som i går gav ut sitt beslut beträffande utsläppsplatsen för röret från reningsverket på Tyska holmen i Dalsbruk.
Det renade avloppsvattnet leds nu därifrån till Falköfjärden, där folk har protesterat och också i protest startat en förening, Falkö r.f.
Men Raimo Parikka, vd för Kimitoöns vatten vars reningsverk det är frågan om, säger att det både i fjol och hittills i år har fungerat så bra – efter den utbyggnad som gjordes 2015 – att det enligt rapporten från september inte kunde konstateras inverkan av avloppsvatten enligt indikatorbakterier för hygieniskt tillstånd och inte heller kväveföreningar vid utloppstället.
Johanna Salokannel, ordförande för Falköföreningen, tolkar HFD så att röret definitivt ska bort från Falköfjärden.
– Dessutom säger HFD att Kimitoöns vatten senast den 31.12 2019 ska lämna in ansökan om att flytta röret till en mindre skadlig plats, och bifoga utredning om möjliga alternativ. Det gjorde oss väldigt glada i går, vi kan inte förstå att röret skulle fortsätta få vara i den trånga Falköfjärden. Nu är vi beredda att själva bekosta undersökningar av bättre platser. Gärna vill vi förstås ha ett samförstånd med Kimitoöns Vatten men vi tänker inte lita enbart på deras undersökningar, och vi jobbar hela tiden med att samla fakta, säger hon.
Parikka menar att det är Kimitoöns Vattens och ingen annans sak att göra utredningarna som myndigheterna (Regionförvaltningsverket) sedan får ta ställning till.
Taina säger att både nuvarande plats och alternativen bör utredas så att Regionförvaltningsverket kan jämföra dem.
– Det lönar sig att göra bra utredningar, tillägger hon.
HFD-beslutet har väntats ungefär ett år. Det är en tjock lunta. Den mening som förefaller central handlar på finska om att Kimitoöns vatten senast 31.12 2019 ska lämna in en ansökan om att få flytta utsläppsplatsen till en mindre skadlig plats och bifoga en utredning över möjliga alternativa platser. Men den meningen ska alltså enligt förerdragande Taina förstås så att både nuvarande plats och några andra ska utredas, i jakten på den optimala platsen.

Aktiv förening. Mirja-Liisa Jauho t.v. och Johanna Salokannel sålde vid September Open redskap för att mäta siktdjup. I år har det varit rätt dåligt med siktdjupet i Falköfjärden.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter