Förflytta dig till innehållet

Ortopedisk forskning styr valet av material för ledproteser

Hållbarheten av alla knäledsproteser som används vid ÅUCS är mycket god. Resultaten bygger på uppgifter i Finlands protesregister. En vetenskaplig artikel om resultaten av hållbarheten hos olika knäledsproteser publicerades i februari i den ansedda amerikanska tidskriften Clinical Orthopaedics and Related Research.
Inom ÅUCS har utvecklingen och användningen av både inhemska och internationella ledprotesregister pågått aktivt och klinisk forskning inom universitetssjukhuset ger omedelbar nytta för patienterna.
Ledproteskirurgi är en av spetskompetensenheterna vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt och heter från och med i år ÅUCS Orto.
Ortopeder som inopererar ledproteser undersöker protesmaterialen och uppföljer, utgående från protesregisterdata, hur lämpliga och hållbara olika material är.
Protesmaterialen genomgår kontinuerlig utveckling och det är viktigt att samla erfarenheter av hur dessa material används och deras hållbarhet. Forskarna får unik information ur ledprotesregister som samlar information från alla sjukhus där både primära ledprotesoperationer och reoperationer utförs. Antalet reoperationer är av avgörande betydelse.
Docent Keijo Mäkelä, chef för ansvarområdet ledproteskirurgi vid ÅUCS, har arbetat flitigt med att utveckla och forska i såväl det finska ENDOnet-registret som i internationella register.
– ENDOnet innehåller värdefull information om primära operationer och reoperationer med höft- och knäledsproteser från olika sjukhus. Det är dock avgörande om uppgifterna i registren verkligen används i patientvården eller inte. Vi har fortfarande en hel del arbete framför oss då det gäller att utnyttja våra utmärkta register i Finland, säger han.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter