Förflytta dig till innehållet

Örös radhus förfaller

 

Tomma fönster.

Turismen är i full gång på Örö i Hitis skärgård. Hotell, restaurang och en hel del hus med diverse inkvarteringsmöjligheter har satts i skick. Men ännu flera hus skulle det finnas att renoveras – så till exempel radhusbostäderna från 1960-talet. De användes av försvaret för stamanställd personal. Men nu förfaller de.
Orsaken är förstås den gamla vanliga – pengar.

Örö ägs av Forststyrelsen där parkchef Henrik Jansson säger att det behövs tilläggsanslag om radhusen ska kunna sättas i skick.
– Både vvs, el och mycket annat måste förnyas, vi kan absolut inte hyra ut dem i nuvarande skick, säger han.

Nu finns pengar – EU-projektpengar – bara för att renovera tre hus på sex tums-området på en annan del av ön. Där finns en officersbostad som behöver bara lite renovering; huset fungerar redan nu som konstnärsresidens. Strax intill finns områdets matsal och kasern som efter renoveringen ska användas för läger med mera.
Ett litet hus på stranden strax nedanom konstnärernas hus kunde göras i ordning för utställningar men inget är bestämt.
–I höst ska vi diskutera frågan med den förening som driver Örö Residency. Vi vill ju att konstnärsverksamheten ska integreras i den övriga verksamheten på ön, säger Jansson.

Också kommendantens hus mitt på ön rustas upp. Men övriga hus lär få vänta – det gäller inte bara radhuslängan från 1960-talet utan exempelvis också Sotku eller soldathemmet. Om detta gula hus fås i skick kan det bra fungera som festplats.
Efterfrågan skulle säkert finnas, och finns redan beträffande före detta verkstaden som i våras öppnades som kapell, lämpligt bland annat för bröllop.

Sammanlagt har Örö cirka 60 byggnader så det är ingen liten utgift för Forststyrelsen att ta hand om allihopa. Det som hittills har gjorts, i samband med att Örö öppnades som turistmål för tre somrar sedan, har gjorts med speciella budgetanslag. Det finns inga årliga miljoner öronmärkta för just Örös ännu orenoverade hus.

– Vi behöver också statsstöd för kontinuerlig året om-trafik till ön, som ju planerades för året om-turism. Många frågar om möjlighet att fira till exempel jul där men ännu kan vi inget säga om vare sig hösten eller kommande år. Synd, för ett Örö som är i gång året om skulle gagna hela regionen, säger Jansson.
Dessutom skulle förbindelsebåtstrafik också på vintern behövas med tanke på fastighetsunderhållet.

Beträffande Forststyrelsens ”grannprojekt”, det nu stängda naturumet Blåmusslan i Kasnäs, så hoppas Jansson att en lösning nås i höst, att en hyresgäst hittas.
– Vi har noggrant kartlagt vad som behövs, vad vi vill ha av den aktör vi väljer, säger han.
Både Örö och Kasnäs finns i Kimitoöns kommun. Sextums-området har fått sitt namn enligt kanonkaliber.

Här bodde många av försvarets stamanställda men nu är radhuslängan öde.

Henrik Jansson.

Nu renoveras husen på sextumsområdet.

Kunde bli utställningshus, med vågskvalp inpå knutarna. Men inget är bestämt än om det här husets öde.

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter