Förflytta dig till innehållet

Oro över snabb utveckling i Hangö – förening ordnar paneldebatt

Arkiv/Kristoffer Nöjd
Drottningberg är ett av de omtalade områden i Hangö som byggts ut på sistone.

— Hangö stad genomgår en stor förändring. Det finns mycket olika intressen och finansiärer och företagare som kommer hit med olika projekt. Hangö stad blir lätt tagen på sängen. Vi borde formulera för oss själva vad vi vill och på det sättet förekomma dessa hot.

Det säger Johannes Runeberg som är aktiv i Hangö miljöförening. Föreningen ordnar en paneldebatt om samhällsplanering i stadshusets festsal på söndag den 29 maj klockan 15-18.

Evenemanget arrangeras i samarbete med Hangö museum.

Hangö stadshusArkiv/Kristoffer Nöjd
Paneldebatten ordnas i stadhusets festsal.

Runeberg listar några av föreningens farhågor.

– De äldsta stadsdelarna Gunnarstrand och Kapellhamnen har blivit populära. Där byggs nu hus som man hyr ut lokaler i. Strukturen i byggandet förändras totalt. Vi borde göra en plan på hur vi kan mota det. Där gäller en gammal stadsplan från 1953.

Runeberg säger att man också borde klargöra principerna för strandområdena i staden.

– I Hangö har vi haft en grundprincip som alla accepterat men som inte står skrivet någonstans, det vill säga att stränderna inte får säljas och bli privata tomter. Men vi borde ta ett beslut om detta.

Plan borde dammas av

Miljöföreningen anser också att nationalstadsparken som grundades 2008 inte fungerar. Stadsparkens område omfattar park-, rekreations-, strand-, naturskydds, samt byggnads- och planhistoriskt värdefulla stadsdelar och på södra sidan av järnvägen.

Målet med nationalstadsparken är att vårda och bevara den unika kultur- och naturmiljön i Hangö.

– Planen borde aktiveras. Vi har gjort ett organisationsförslag som går ut på att det skulle finnas en arbetsgrupp som till exempel skulle avgöra vad man kan göra i Badhusparken utan att det förändrar karaktären på hela området.

Runeberg nämner som ett exempel en planerad parkering mellan Hangö Casino och tennisplanerna, vilken miljöföreningen anser ha en negativ inverkan på miljön. I stället har man föreslagit att en parkering för besökare skulle anläggas på gamla idrottsplanen några hundra meter bort.

Efterlyser normalt boende

Bostadspolitiken är också en fråga för debatten.

– Det byggs massor i Hangö men ändå är det brist på bostäder. Det som byggs är för dyrt för Hangöbor. Om det inte finns bostäder får vi inte arbetskraft. Staden måste aktivera sig för att gagna det normala boendet. Om vi fortsätter bygga såsom nu, tar vi kol på småstadsidyllen och allt det som folk från huvudstaden söker när de kommer hit.

I paneldebatten fungerar Esko Kari som moderator. Man får höra inlägg av den före detta stadsgeodeten Jaakko Laiho om nationalstadsparken och av den före detta stadsarkitekten Yrjö Sahlstedt om gamla detaljplaner och tolkningen av dem i dag.

Johanna Schauman berättar om varför man väljer att flytta från Centraleuropa till Hangö. Susanne Kollin berättar om det kulturhistoriska arvet i fråga om stadsdelar i Hangö och Runeberg själv tar sig an parkeringsproblemet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter