Förflytta dig till innehållet

Orienterarna njöt på mors dagen när Skärgårdsträffen avgjordes i Airisto

Ingela Mattsson
En man med en liten flicka på en balkong.
Nöjd far och dotter. Amelie Portin var i sjätte D10RR och Fredric Portin segrade i H21.

Den 22:a nationella orienteringstävlingen Skärgårdsträffen kunde på mors dagen genomföras i perfekta förhållanden på Stormälö i Pargas.

Deltagarna var begeistrade av tävlingscentralen vid Airisto Strand och tyckte om terrängen. Den erfarna arrangörsföreningen Pargas IF fick idel tack av de cirka 300 deltagarna.

— Bättre tävlingscentral kan vi inte ha och inte väder heller, skiner tävlingsledare Roald von Schoultz i kapp med solen.

— Vi är jätteglada att Airisto Strand tog emot oss och vi fick använda deras utrymmen.

— Arrangemangen gick bra. Synd att vi fick bara 300 deltagare i stället för 500 då vi hade så fina förhållanden och bra banor, sammanfattar von Schoultz tävlingen.

Orienterare får sina tävlingsnummer. Ingela Mattsson
Inför start.

Det blev en hård kamp om segern mellan förhandsfavoriterna i herrarnas huvudklass. Fredrik Portin, IF Brahe-orienteraren som löpt några år i Piffens färger, var 21 sekunder snabbare än Touko Seppä (Turun Suunnistajat) på den 6,1 kilometer långa banan.

— Det var kul att orientera i en varierande terräng. Det gick annars bra men jag tappade bort mig i grönområdet till nian, sade Portin som löpte i mål på tiden 34.48.

— Jag har tränat lite för hemma-FM, avslöjar ex-landslagslöparen Portin två veckor före medeldistans-FM som går i Vasa.

— Jag har orienterat ganska mycket i Pargas men det här var en ny terräng för mig och den igenväxta sandgropen var utmanande. Det gick annars bra men i sandgropen fick jag söka lite, analyserar tävlingens tvåa, förstaårs senioren Seppä.  

Även damklassen var jämn. Snabbast var favoriten Inga Dambe från Paimion Rasti på tiden 43.36 på den 5,4 kilometer långa banan. Hon var 25 sekunder före Sanna Paukkunen (MS Parma) och 41 sekunder före Sanni Elo (Angelniemen Ankkuri).

Några Piffenjuniorer och gubbar från Kimito SF tävlade. Linn Rantanen var bäst av Piffens 14-årsflickor, tredje. Saga Rantanen var femte och Amanda Brink sjunde. I D10RR var Erin Rantanen femtonde. Bror Andersson var bästa av KSF:s H65-gubbar, fjärde.

Kvinna springer i skogen. Berndt Lönnberg
Knapp seger. Inga Dambe spurtar mot seger i damklassen.

Korrigering kl. 9.00: Linn Rantanen placerade sig tredje, inte fjärde som vi skrev tidigare.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter