Förflytta dig till innehållet

Organisation samlar in pengar till Hassan Zubier som försökte hjälpa offer i knivattacken

Pia Heikkilä

Hassan Zubier hyllade offren på Salutorget i Åbo ett par dagar efter knivattacken. Foto: Pia Heikkilä

Den svenska organisationen ”Vård på centralen” har startat en insamling till förmån för svenske Hassan Zubier som försökte hjälpa ett av offren i knivattacken i Åbo. Attacken skedde den 18 augusti. Två personer dog och åtta skadades.

”I dag sitter Hassan i rullstol till följd av sina skador och han lider av känselbortfall i underkroppen och har svåra nervsmärtor. Hassan kommer nog inte kunna gå igen. Hassan är också nybliven pappa, då han fått barn med sin sambo för bara drygt tio veckor sedan. Livet har, minst sagt, tagit en oväntad, svår vändning för Hassan – för att han osjälviskt riskerade det för någon annan. Därför vill vi på Vård på centralen starta en insamling till Hassan, för att hjälpa honom fortsätta sitt nya liv”, skriver organisationen på sin Facebooksida.

Vård på centralen grundades i Stockholm år 2015 av läkarstudenten Susanna Charboti som ett svar på det vårdbehov som fanns bland nyanlända flyktingar. Man var dagligen på plats i centrala Stockholm för att hjälpa flyktingarna.

Organisationens verksamhet har ändrats sedan dess. Numera besöker man flyktingboenden samt olika träffpunkter för nyanlända runt om i Stockholm och ger bassjukvård och hälsoinformation.

Hassan Zubier var själv mycket aktiv i organisationen i egenskap av ambulanssjukvårdare.

En av organisationens styrelseledamöter, Taru Ylikylä, kommer ursprungligen från Åbo och har fortfarande stora delar av sin familj i staden. Hon är med och organiserar insamlingen till Zubier tillsammans med bland annat en annan styrelseledamot, Monika Lindqvist.

– Jag berördes djupt av både terrorattacken och Hassans hjältemod, skriver Ylikylä till ÅU.

Taru Ylikylä. Hemma från Åbo men bor numera i Stockholm. Berördes starkt av knivattacken den 18 augusti och är en av initiativtagarna till att samla in pengar till en av de som försökte hjälpa offren, Hassan Zubier, via organisationen Vård på centralen där Zubier också själv var verksam. Foto: Privat

Hittills har de fått in 10 000 svenska kronor som oavkortat går till Zubier och hans familj.

Ylikylä och Lindqvist är verksamma i ”Vård på centralen” som sjuksköterska respektive ambulanssjukvårdare.

Här kan du se en video där Hassan Zubier själv berättar om händelsen. Zubier återvände till Salutorget några dagar efter knivattacken för att hedra offren.

– Jag är ingen hjälte. Jag gjorde det som en människa ska göra i en sådan här situation. Jag har utbildning och kan agera. Jag är en medmänniska som kan agera, inte vända bort huvudet, inte stå och filma, sade Zubier då.

Läs mer om Zubier och de andra som försökte hjälpa till då knivattacken skedde: Här är hjältarna som ingrep på Salutorget.

Och här samlar vi alla artiklar om knivattacken i Åbo där åtta skadades och två dog.

Här kan man läsa mer om Vård på centralen.

Så här lämnar man in bidrag från Finland:

IBAN: SE6150000000052031054570

BIC: ESSESESS

Bidragen ska vara märkta med ordet ”Hassan” för att nå fram.

 

Tillägg 12.9 kl. 14.30: kontonumret ovan är enbart för betalningar från bankkonton i Finland, inte för betalningar inom Sverige.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter