Förflytta dig till innehållet

Ordförande för Åbonejdens andningsförening: "Dålig inomhusluft är ett jättestort problem"

Carola Aaltonen fungerar som ordförande för Åbonejdens andningsförening. Foto: Patricia Torvalds. På måndagen firades för fjärde gången den nationella dagen för dem som insjuknat till följd…

Ja, jag vill läsa mer!

Prova nu ÅU Surf 12,95 € / mån

Redan prenumerant?

Dela artikeln

En kommentar: “Ordförande för Åbonejdens andningsförening: "Dålig inomhusluft är ett jättestort problem"

  1. Clas Henriksson skrev

    Intressant att få en teori bekräftad: Carola Aaltonen konstaterar att mögelkontaminerade kläder och annat som förvarats (eller mänskor som vistats) i mögelhus hämtar med sig allrgiframkallande mögelsporer. Medan jag jobbade kunde jag i mitt arbete konstatera att väldigt många hem luktade mögel.
    Till exempel skolelever som bor i sådana mögelhus behöver inte själva nödvändigtvis insjukna , men de tar möglet med sig i sina kläder, som ofta hänger på gemensamma krokar i skolan.Mögelkänsliga skolkamrater får symtom – i skolan. Felet behöver alltså inte ligga i skolbyggnaden, utan i skolkamraternas hem. Ett svårtacklat problem, alltså. Att sanera skolan eller t.o.m. bygga helt ny lär väl inte då hjälpa.Men för all del, det finns säkert också mögliga skolor.
    Påståendet att hus byggda före millennieskiftet skulle vara hälsovådliga, kanske inte stämmer till alla delar. Till och med urgamla stugor, byggda i trä på öppen stenfot utan källarvåning är inga mögelhus. Men jag kan gott tänka mej att den unkna luften i en oventilerad och dåligt dränerad källarvåning eller husgrund inte så sällan är orsaken till dålig inomhusluft.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter