Förflytta dig till innehållet

Öppet Attendo-hus drog folk

 

Pärlas entré.

Nytt, snyggt och fräscht men lite dystra färger och en del rum verkar mörka.

Bland annat det sades i korridorerna då närmare ett hundratal intresserade i dag tittade in i Pärla, Attendos vårdhem som höll öppet hus i Kimito centrum.

– Mest har folk frågat om priserna, sade Henriette Schmidt-Fjäder, för dagen lånad från Pargas där Attendo kommer att bygga en exakt likadan enhet (med 30 platser) som Pärla.

Att det kostar tre-fyra tusen euro per månad har många hört, men exakta priser för var och en kan inte räknas ut på rak arm, sade Pärlas föreståndare Gisela Sjöblom.

– Det beror på om man får kommunal servicesedel eller betalningsförbindelse, och på hyres- och vårdbidrag, sade hon.

Just nu har Pärla åtminstone två inskrivna, ett par som har fått två angränsande rum.

Både från grannskapet och långväga ifrån kom folk för att bekanta sig med Pärla, med och utan anhöriga. Torvald Gylling bor i Kimito centrum men hade med sig familjemedlemmar bosatta i Tyskland.

– Förstås vill man klara sig själv hemma så länge som möjligt, men någon gång kommer gränsen emot, funderade han.

Pensionerade miljösekreteraren Gunilla Awellán var besviken över att rummen inte har egna terrasser och dörr direkt från rummen till terrasserna.

– Lägre fönster hade också varit bra, då kan de som sitter i rullstol lättare följa med vad som sker utomhus, till exempel titta på fåglar, sade hon.

Gunilla Österberg undrade hur Pärla ska klara sig med bara en nattsköterska.

– Sedan då vi kommer ordentligt i gång ska vi avtala med någon sjuksköterska som bor i närheten att komma med tio minuters varsel om det behövs hjälp på natten, eller något liknande arrangemang, sade Attendos regiondirektör Sari Laakso.

– Besökarna i dag har varit mycket intresserade av hur man får komma hit och förstås av rummen och tillgången till läkare. Men också om maten har vi fått många frågor. Maten kan vara en av de mest centrala glädjeämnena i en gammal människas liv och här har vi ett eget tillredningskök, tillade hon.

Tog en titt. Bengt Drugge t.v. och Nils-Henrik Nykänen tyckte Pärla var nytt och snyggt men bor helst hemma så länge som möjligt.

Henriette Schmidt-Fjäder från Pargas var för dagen utlånad till Kimito, för att guida gästerna i Pärla.

Gästboken fylldes. Attendos regiondirektör Sari Laakso räknade 70 namn strax innan följande våg av gäster vällde in.

 

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter