Förflytta dig till innehållet

Öppenhet i praktiken

Åbo Underrättelsers logo

”Vad är yttrandefrihet? Utan friheten att kränka, upphör den att existera.” – Salman Rushdie. (Författare till bl.a. Satansverserna, som väckte ett ramaskri i den muslimska världen.)

I fall nu någon skulle känna sig kränkt.

”Du är vad du gör, inte vad du säger att du gör.” – Carl S. Jung. (1875–1961).

Det är alltid lika intressant att observera göranden och låtanden utgående från detta. Ibland mera och ibland mindre. Kommunfullmäktiges möte den 14.2.2022, blev mera intressant.

Jag börjar från slutet av mötet. Punkten ”Övriga brådskande ärenden”, då bland annat en del motioner lämnades in.

Svenska folkpartiet lämnade in en motion om att utarbeta ett delaktighetsprogram. Motionstexten innehåller band annat följande: ”Vi har ett öppet klimat …”

Verkligen? Har vi det?

Fullmäktige Janne Salonen lämnade också in en motion. Under rubriken ”Kommunala leverantörsfakturor öppna online.”

”Vi undertecknade föreslår att Kimitoöns kommun publicerar de leverantörsfakturor som skickats till kommunen på nätet från och med början av 2023 i enlighet med Finlands Kommunförbunds riktlinjer.”

Salonen hänvisar också till öppenhet i kommunen.

På Kommunförbundets hemsida kan man nog läsa att det är frivilligt. Om det blir verklighet i Kimitoöns kommun får framtiden utvisa.

Tidigare under mötet behandlades punkten ”Egendom, avtal och ansvar som överförs till välfärdsområdet”. Vad det skulle vara fråga om i praktiken framgick inte av beredningen.

Så jag föreslog därför att fullmäktige besluter att fullmäktiges ledamöter skall informeras om vad som är tänkt att överföras i enlighet med kommunstyrelsens förslag till fullmäktige av den 31.1.2022 innan uppgifterna ges till välfärdsområdet.

Det ville inte majoriteten av fullmäktige. På andra håll här i landet ges det nog information om det här åt de förtroendevalda utan att de ens begär det.

Mitt förslag gick till omröstning. För förslaget röstade endast socialdemokraterna och Tomy Wass från Vänsterförbundet. För alla andra i fullmäktige var det här med öppenhet lite si och så. Fagert tal men lite verkstad i verkligheten, ser det ut som, när man betraktar vad man gjorde i praktiken genom sitt röstande. De som talade för öppenhet i slutet av fullmäktigemötet röstade emot den i alla fall tidigare under samma möte.

Även om man nu eventuellt inte ens vill veta, så kan man nog ändå i det långa loppet inte undgå att ställas inför kalla fakta. Det kan man inte rösta bort, hur mycket man än skulle vilja.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter