Förflytta dig till innehållet

Öppenhet i Kimitoöns beslutsfattande?

 • Vi jobbar för öppenhet och samhörighet
 • Kommunen finns till för sina invånare
 • Verksamheten bygger på öppenhet och en iver att utvecklas genom försök.
 • Kommunens aktörer är i aktiv växelverkan med kommunens invånare.
 • Vi gör saker tillsammans, vänligt och effektivt
 • Vi skapar sådana tjänster som kommuninvånarna behöver.
 • Kommuninvånarnas välmående och behovet av tjänster mäts regelbundet.

Varifrån tror ni att jag kopierat detta? Jo, från Kimitoöns kommuns strategi 2017–2021. I Kimitoöns fullmäktigeprogram 2017–2020 sägs om kontakten till invånarna; ” Ett försök med öppna frågestunder före fullmäktigemöten införs. Invånarna ges möjlighet att ställa frågor till förtroendevald eller tjänsteman. Frågorna lämnas in två veckor före mötet.”
Så hade man alltså tänkt sig i kommunen år 2017. Varför blev verkligheten en annan? Jag kan tyvärr inte svara på den frågan.
Almahemmets flytt är ett bra exempel hur det går till i kommunen. Att organisera flyttandet från ett hus med de problem som beskrivs i hälsoinspektörens utlåtande görs ju nog inte under ett veckoslut.
Då hälsoinspektören skriver i sitt utlåtande att vistelse i Almahemmet förbjuds, förstår man att byggnaden skall tömmas och det så fort som möjligt.
Men varför denna tystnad från kommunens sida. På Facebook-sidan Ö-talk diskuteras ivrigt och det skrivs om korruption och konspirationsteorier.
Om kommunen skulle vara mera öppen och informera om det som händer och förbereds, så ökar åtminstone nog mitt förtroende avsevärt för förvaltningen och fullmäktige. Det bara går inte mera att säga ”att kommunen informerar nog när besluten har gjorts.”
Det senaste exemplet på att kommunen åter missat är ju skolkökets öde i Västanfjärd. Endast en rad i kommunens budgetförslag för 2020 berättar vad det är fråga om. Den 10.12. 2019 sammanträder fullmäktige och behandlar budgetförslaget. Man för ju hoppas att fullmäktige inte genom motiveringarna i budgeten kommer att ge åt Kimitoöborna alltför många överraskande hemliga julklappar.
God Jul jämlikt till alla och envar!
Jörgen Lindroos
Pensionär, Kimitoön

Dela artikeln

2 kommentarer: “Öppenhet i Kimitoöns beslutsfattande?

 1. Leila Karlsson skrev

  Bra Jörgen! Bra att du reagerar, ingen annan som brukar skriva om kommunens beslut har reagerat ” konstigt”. Det finns flera partier i kommunstyrelsen som borde ha reagerat
  kanske alla är blinda för siffror ??

 2. Bodil Söderblom skrev

  Bra skrivet, Jörgen! Hoppas alla förtroendevalda och framförallt alla tjänstemän läser detta och gör något.
  God Jul till dig också, till alla kommuninvånare och alla ovannämnda också.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter