Förflytta dig till innehållet

Omtalade Sossenläraren varnades redan för ett år sedan

Arkiv/Robin Sjöstrand
Kvinna med mikrofon omgiven av folk vid bord.
S:t Olofsskolan fick ta emot mycket kritik för undermålig kommunikation under en kväll i slutet av maj då elevernas vårdnadshavare och skolledningen möttes.

För över två månader sedan tog läraren Nana Blomqvist upp ärendet gällande elevernas lista med kritik mot läraren i S:t Olofsskolan.

Då ska Liliane Kjellman, direktör för de svenska skolorna i Åbo, svarat att ärendet är ”rätt skött”.

I ett öppet inlägg på sociala medier skriver Blomqvist nu att det är för mycket begärt att känna förtroende för skolans ledning utgående för hur de har skött sina jobb.


”Intressant att Kjellman avfärdade ärendet som rätt skött ännu för två månader sedan, tills pressen och jurister blandades in,” skriver hon.

Kjellman tillbakavisar Blomqvists kritik.

– Då jag kontaktades av Blomqvist frågade hon hur ärendet hanterats. Jag svarade att det har hanterats. Det hade rektorn svarat mig. Efter det började jag också rota i det, säger Kjellman.

Så vad var det som hände enligt Kjellman? Våren 2022 ska Kjellman ha fått ett telefonsamtal av Karlsson, där han berättade om klagomålen mot en lärare.

– Då minns jag att jag sade att det är viktigt att alla parter hörs i detta ärende. Nästa minnesbild jag har av detta är att jag fick information om att rektorn tagit till en arbetsrättslig åtgärd.

Åtgärden var en muntlig varning till läraren.

Före mars 2023 ska Kjellman inte ha hört mera om ärendet.

Eleverna diskuterade sina upplevelser med rektorn och flera lärare

Det var i mars i fjol som en grupp elever lämnade in en lista med klagomål mot läraren. ÅU har sett listan.

Listan innehåller nästan trettio punkter under rubrikerna ”rasistiska kommentarer”, ”sexism & misogyni”, ”anti-hbtq+-kommentarer” och ”övrig opålitlighet som en lärare”.

Eleverna har upplevt att de inte blivit hörda av rektorn, som de försökt kontakta upprepade gånger. De ska också en längre tid, innan klagomålet skrevs, ha diskuterat sina upplevelser med rektorn och flera lärare.

Kjellman försvarar fortfarande rektor Christer Karlsson och säger att han har agerat utgående från den information han haft tillgänglig. Hon säger att hon också själv har gjort det.

Men samtidigt säger hon att skolan ser över sina processer och hur man borde ha agerat.

– Vi har gjort misstag i kommunikationen och hanteringen av utredningen.

Skolan ska nu se över sina processer för att undvika att liknande saker händer i framtiden. Också Åbo stad ska gå igenom det som skett.

S:t Olofsskolan får dessutom nästa läsår får en ny vicerektor som kommer att få ansvar för elevvården.

Den utredning som skolan har gjort senare i våras är hemligstämplad. Vad som ingår i den och hur många elever som hörts ges inte ut.

Begäran om en utredning lämnar staden in till polisen den här veckan.

Rektor Karlsson säger till ÅU att han inte kommenterar ärendet mera i detta skede.

LÄS OCKSÅ

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter