Förflytta dig till innehållet

"Om vi lämnar plånboken vidöppen att plocka skattemedel ur, så kommer det att gå som i fallet med Esperi Care om och om igen"

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Den senaste nyheten som alla hör är hur bolaget Esperi Care gör allt annat än man vill att ett vårdbolag för äldrepersoner gör.
Å andra sidan gör de precis det man kan förvänta sig av någon som ägarstyrs via ett skatteparadisbolag – pumpar pengar till ägarna/investerarna, genom att optimera vinsten i verksamheten.
Metoden är precis den samma som vi sett otaliga gånger.
Investeringsbolag registrerade i skatteparadis snokar reda på verksamhet som är livsviktig, där det inte finns egentlig konkurrens, och sist och slutligen är skattefinansierad och -garanterad.
Såsom äldrevård (Esperi Care m.fl.) och eldistribution (Caruna).
Skryter med investeringspotential, och sist och slutligen betalar vi skattebetalare skattefritt 15 procent avkastning till investerarna, utan att egentligen kunna göra något åt saken.
Det konstiga är egentligen att vi blir överraskade.
Det är självklart att om Finland öppnar sin infrastruktur och sitt socialsystem för denna typs aktörer, så kommer de också att utnyttja situationen.
Om vi lämnar plånboken vidöppen att plocka skattemedel ur, så kommer det att gå precis som i fallet med Esperi Care om och om igen.
Det att vi öppnar på detta sätt är politiska beslut av våra egna valda riksdagsmän och kommunalpolitiker.
Alla som svampar uppväxande privatsjukhus har samma förväntningar.
Inte att vi går och köper deras tjänster ur egen plånbok.
Utan att den gemensamma skatteplånboken blir vidöppen.
Ingen kommersiell investerare investerar för goodwill, utan för en förväntad avkastning på minst 10 procent.
10 procent som istället kunde användas till bättre vård.
Se till att vård- och landskapsreformen tar time-out, och omvärdera vad och hur vår infrastruktur och vårt socialsystem kan konkurrensutsättas och organiseras.
Jerker Björkqvist
Åbo

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter