Förflytta dig till innehållet

Om sommaröppet – vad säger fullmäktige och vad bestäms i paragraferna?

I hälso- och sjukvårdslagens § 57 står det om ansvaret för hälso- och sjukvården vid kommunens verksamhetsenheter: ”Vid varje verksamhetsenhet inom hälso- och sjukvården ska det finnas en ansvarig läkare. Den ansvariga läkaren ska leda och övervaka hälsovården och sjukvården vid verksamhetsenheten.”
I Kimitoöns kommuns förvaltningsstadga § 23 finns inskrivet bland annat om ledande läkarens uppgifter och befogenheter. Ledande läkaren fungerar som ansvarig läkare i enlighet med hälso- och sjukvårdslagen. I förvaltningsstadgan har fullmäktige även skrivit in följande om ledande läkarens beslutsrätt: ”Ledande läkaren beslutar om köp av hälso- och sjukvårdstjänster till patienter”
Vad kan man då dra för slutsatser om fullmäktiges beslut om sommaröppet i Dalsbruk? Kanske fullmäktige har överfört till sig ledande läkarens arbetsuppgifter och ansvar? Eller kanske fullmäktige inte känner till vad som står i hälso- och sjukvårdslagen och inte kommer ihåg vad som de själva har skrivit in i kommunens förvaltningsstadga?
Jörgen Lindroos
Kimitoön

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter