Förflytta dig till innehållet

Om regionalt riktade coronavaccinationer

Åbo Underrättelsers logo

För att besegra coronapandemin är det mycket viktigt hur vaccineringen går framåt. Vaccinationerna av de äldsta åldersgrupperna och riskgrupperna fortskrider i bra takt och har redan börjat ha en dödsreducerande effekt. Men för att minska själva smittofallen och gradvis kunna avveckla restriktionerna skulle det vara viktigt att så snabbt som möjligt få igång vaccinationer för hela den vuxna befolkningen i de värst drabbade epidemiområdena.

Antalet infektioner i olika delar av Finland ligger på väldigt olika nivåer. Nyland och Egentliga Finland har länge lett statistiken. Ur epidemiologisk synvinkel vore det vettigt att rikta vaccinationer till de värsta områdena. Naturligtvis är andra områden inte på något sätt ”mindre värda” men brådskande vaccinering i kommuner med noll förekomst bidrar inte särskilt mycket i kampen mot epidemin. I dessa områden hinner man vaccinera senare.

Den nationella vaccinationsexpertgruppen har rekommenderat regionalt riktade vaccinationer men hittills har Institutet för hälsa och välfärd inte uttryckt sin egen ståndpunkt, vilket jag tycker är lite märkvärdigt. Ingendera organisationens ställningstagande är bindande för regeringen men enhällighet skulle naturligtvis vara till hjälp i beslutsfattandet.

Som läkare anser jag att snabbare och mer omfattande vaccinationer i de värst drabbade områden skulle vara vettiga under rådande omständigheter. Dessa områden är de stora städerna i Nyland och Egentliga Finland, inklusive Åbo.

Man borde också inleda massvaccinering på stora arbetsplatser där distansarbete inte är möjligt, till exempel varv, fabriker och sjukhus, och utnyttja deras företagshälsovård i arbetet. Detta skulle påskynda processen avsevärt.
Förhoppningsvis kommer sunt förnuft att vinna över regionalpolitik i kampen mot epidemin och vi får snabbt ett beslut om delvis regionalt riktade coronavaccinationer. Det skulle vara mycket viktigt för Åbo.

Dela artikeln

En kommentar: “Om regionalt riktade coronavaccinationer

 1. Paul Lindberg skrev

  Bra motiverat med sunt förnuft. Att låta (regional)politiken vinna över det sunda
  förnuftet är samma sak som att skicka brandkåren till en plats, där det inte brinner,
  men det föreligger kanske eventuellt risk för att det uppstår en brand, i stället för
  att brandkåren rycker ut till platsen, där det verkligen brinner.
  Var och en kan sedan avgöra vilketdera av de två alternativen, som är förnuftigt.
  Valet torde inte föranleda svårigheter för andra än vissa belutsfattare, tyvärr…

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter