Förflytta dig till innehållet

Om Luciaval

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Pia Heikkilä skrev i sin kolumn 2.12.2017 om Luciaval. Hon lyfte upp till diskussion om det kunde finnas andra sätt att bestämma vem som blir Lucia än val, eftersom valsituationen kan förvränga det fina med Lucia.
Kandidaterna kan utsättas för nedlåtande kommentarer t.ex. på sociala medier och själva väljandet kan styras av kandidatens ”popularitet” framom andra meriter såsom sångröst. Kanske det helt enkelt känns ovärdigt att rösta fram Lucia; att låta majoritetens röster bestämma vem som får ta sig an ett hedersuppdrag.
En saklig kolumn skulle ha förtjänat saklig respons, men några av åsikterna på nätet (utgår från dem som är återgivna i ÅU 5.12.2017) passar inte i en saklig diskussion. Vi har inte blivit ”mesiga, daltande och fåniga”, utan diskussionsklimatet på sociala medier har blivit hårt (vilket bevisas av kommentaren citatet härstammar från), och Luciainstitutionen och kandidaterna borde besparas osakligheter.
Inte vill vi att vi själva och de vi känner och är nära oss utsätts för negativa kommentarer, och på samma sätt borde vi förhålla oss till människor vi inte råkar känna; ingen ska behöva utstå hån eller pikar. Den pik som riktas mot Pia Heikkilä själv; ”Oho nån som inte blivit vald till Lucia :)” är ett bra exempel på det Pia Heikkilä vill bespara luciakandidaterna från.
Om sociala medier var fyllda med positiva och uppmuntrande kommentarer, om lyssnandet av kandidaternas sång inte någonsin ledde till fniss och grimaser, och om vi genom majoritetsval kunde bestämma vem som är bäst, vem som kan ta sig an ett hedersuppdrag och gå in i en stor roll, kunde vi alla helhjärtat ställa oss bakom Luciavalet.
Tillbaka till Pia Heikkiläs tankar. Det är värt att fundera om Luciainstitutionen borde ändras. Det kunde vara en idé att Folkhälsans representanter väljer Lucia. Då måste Folkhälsan fundera ut ett annat sätt att samla in pengar. Skulle vi (publiken) då känna oss åsidosatta? Skulle Luciainstitutionen förlora sin förankring i oss vanliga finlandsvenskar? Det är i så fall sådana frågor vi borde diskutera, inte vifta bort dem med osakliga kommentarer.
Carita Lagerspetz
Musiklärare i Kimitoöns kommun
(gick i finskspråkig skola utan Luciatradition)

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter