Förflytta dig till innehållet

Om konsulter och interna hyror på Kimitoön

Kommundirektör Anneli Pahta höll ett riktigt brandtal om de interna hyrorna i kommunen, på diskussionen som anordnades 6.2.2019. De interna hyrorna är uträknade av en konsult (hur annars?) från Maakuntien Tilakeskus, så de är säkert riktiga. Utan sådana beräkningar, så kan man ju inte veta byggnadernas riktiga värde, proklamerade hon.
Nu har vi i århundraden – ända sedan 1300-talet – byggt olika offentliga byggnader på Kimitoön utan att någon tidigare ifrågasatt deras riktiga värde. Man har byggt några kyrkor, en sockenstuga, ett sockenmagasin, några kommunhus, och en hel del skolor åtminstone. Man har nog alltid ansett att man också vet dessa byggnaders riktiga värden. Ingen har ifrågasatt det.
Men nu, på 2000-talet, så vet man då inte dessa byggnaders riktiga värde utan att man har en beräkning av en skrivbordsexpert.
En skrivbordsexpert som dessutom kommer från ett bolag som grundades av regeringen på vårvintern 2017, utan det finns någon som helst laglig grund för det. Det finns inte heller någon lagstiftning som berättar vad det här bolaget skall syssla med.
I grundlagens 2 paragraf sägs att ”All utövning av offentlig makt skall bygga på lag. I all offentlig verksamhet skall lag noggrant iakttas.”
Enligt Ronald Reagan är något av det mest skrämmande man kan få höra, påståendet om att ”Jag kommer från regeringen, och jag kommer för att hjälpa.”
Man kan fråga sig, med vems intressen för ögonen, som konsulten gjorde beräkningarna av de interna hyrorna i kommunen. Resultatet ser ju ut att ha blivit att kommunen, åtminstone till en del, har prissatt sig själv ut från marknaden. Om detta sedan är avsiktligt eller inte, kan man emellertid inte veta.
Men en konsult från ett laglöst bolag utan lagstadgade uppgifter, är alltså vad som numera behövs för att man skall veta de kommunala byggnadernas rätta värden? Vilken auktoritet alltså!
Nu föreslår kommunens ledningsgrupp med Anneli Pahta i spetsen att Almahemmet skall säljas, medan den senaste konsulten, Liisa Ståhle, föreslår att man hyr av Attendo.
När fullmäktigeledamot Janne Salonen efter diskussionen 6.2.2019, frågade av Ståhle, om hon vet vem som äger Attendos utrymmen, så visste hon inte det, enligt Salonen. ”Pahta vet säkert”, hävdar Salonen att hon svarade.
Ingen fara. Lokaltidningen Annonsbladet publicerade på sin hemsida 5.2.2019 uppgifter om detta. Attendos utrymmen ägs av Erikoissijoitusrahasto Titanium Hoivakiinteistö.
Om kommunen vill hyra, förutsätter det särskilda förhandlingar och i det här fallet skulle det förutsätta trepartssamtal, säger investeringsfondens VD till Annonsbladet.
Om det här såsandet kring äldreomsorgen i Kimitoöns kommun får fortsätta på samma lättvindiga sätt som hittills så kan det nog hända att fullmäktigeledamot Jan-Erik Enestam får anledning att igen hävda att han blivit vilseledd av tjänstemännen. Det hävdade han ju också efter sitt värv som miljöminister 2003–2006. Balans 2020 kan mycket väl bli Obalans 2025.
Ingmar Forne

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *