Förflytta dig till innehållet

Om bashälsovården i Åbo efter coronapandemin

Vi känner alla till att coronapandemin har lett till en betydande ”vårdskuld” som det kommer att ta en lång tid att reda upp. Detta gäller både inom bashälsovården och specialsjukvården.

Redan före pandemin fanns det i Åbo inom bashälsovården områden där invånarna haft väldigt svårt att få tider till sin hälsovårdsstation.
Därför är det mycket viktigt att bashälsovården inte stryps längre utan resurseras bättre i fortsättningen. Nuvarande resursbrist leder i sista hand till stora tilläggskostnader fo↔r samhället och onödigt lidande för patienten.

Det finns en tudelning i vårt samhälle: de som har en fungerande arbetshälsovård och de som inte har det och ”måste” antingen anlita hälsocentralen eller betala privat. Eftersom arbetshälsovården dessutom lämnas utanför i den nalkande social- och hälsovårdsreformen kommer tudelningen att kvarstå om det inte görs medvetna insatser i hälsovårdscentralerna.

I Åbo behövs det helt enkelt mera folk, mera händer och ett bättre fungerande telefonsystem. Nu slösar vi ofta tid och energi på att bolla ärenden mellan olika personer i brist på mottagningstider, avbrott mitt i mottagningen ökar och pappersarbeten hopar sig.

Även många erfarna läkare och skötare har fått nog och bytt arbetsgivare vilket ytterligare försvårar situationen. Det måste bli en förändring så att Åbo hälsovårdscentral igen blir ett lockande alternativ att välja som arbetsplats. I klartext måste Åbo alltså anställa mera personal.

I och med den kommande social-och hälsovårdsreformen flyttas ansvaret för serviceproduktionen från kommunerna till landskapen men ovannämnda problem kommer inte att försvinna mirakulöst i en organisationsförändring. Staden måste agera före reformen kommer. Under övergångsperioden är det dessutom viktigt att övervaka att de språkliga rättigheterna inte ringaktas eller förbigås.

Här finns till och med på sikt en möjlighet att förbättra servicen på svenska såsom planerna på ett välfärdscentrum som byggs upp kring Åbolands sjukhus visar.

Terhi Vörlund-Wallenius, hälsocentralläkare i 30 år,
SFP:s borgmästarkandidat

Dela artikeln

En kommentar: “Om bashälsovården i Åbo efter coronapandemin

  1. Clara Puranen skrev

    Nej nu! Inte ska väl en hvc-läkare och lokalpolitiker skriva en tandlös insändare när bashälsovården i Åbo enligt utsago håller på att kollapsa och den svenska hvc:n är stängd? Kalla partierna till krismöte, gör något åt saken, informera personal och invånare hur ni tänker sköta den här högst allvarliga situationen!
    Och bästa journalistkolleger i alla medier: Granska (trots att också ni har ont om både tid och resurser)!

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter