Förflytta dig till innehållet

Om bara vi var i Nato

ung kvinna med långt ljust hår ler mot kameran

Det här är en debattartikel, åsikterna är skribentens egna.

När jag 2019 blev invald i riksdagen tre månader efter min dotters födelse var journalister framförallt intresserade av hur jag skulle klara det utmanande riksdagsledamotsarbetet som mamma till ett nyfött barn. En gång när jag svarade en journalist fnyste jag till om att jag kanske borde få en fråga om min Nato, något som handlar om politik – till skillnad från frågan om hur jag klarar mig i riksdagen som ett litet barns mamma.

Nu har jag fått en uppsjö av frågor som gäller Nato.

Efter att Ryssland ockuperade Krim 2014 deltog jag i flera diskussioner om Nato. Då beslöt jag gå in för att stöda ett medlemskap. Jag framhöll ändå att ett medlemskap är förknippat med risker och att frågan inte är enkel.

Jag betonade då också det nordiska militärsamarbetet. Det skulle vara bra om Sverige ansökte om medlemskap samtidigt som med Finland, men i slutändan är det deras beslut – vi måste fatta vårt eget.

Den starkaste anledningen till varför jag ser att ett Natomedlemskap skulle öka säkerheten är artikel 5, som skulle ha en avskräckande funktion. I den artikeln konstateras att en väpnad konflikt mot ett Natoland uppfattas som en attack mot alla de andra.

Om en väpnad konflikt bryter ut skulle man aktivera de gemensamma försvarsarrangemang som tränats på förhand.
Och ja, som jag tidigare sagt till medier och i sociala medier, anser jag nu ännu mer att Finland borde ansluta sig till Nato.

Det borde ha hänt tidigare när dörren till Nato var öppen under flera år. Men det är inte ett alternativ att titta bakåt, utan vi måste säkerställa att vi fortfarande ryms genom den där dörren. Detta måste hända snabbt men ändå utan att skynda på beslutet.

Finland har en utmärkt försvarsförmåga. Vi uppfyller lätt Natos krav när det gäller försvarsbudgetens storlek. Ett partnerskap med Nato räcker inte utan vi behöver medlemskap.

Jag är medveten om vad det menas med tajmningens känslighet. Det går inte att bara gå in i Nato.

Man ansöker om ett Natomedlemskap och det krävs ett enhälligt beslut av alla 30 medlemsländer. Tiden då ansökningsprocessen pågår innehåller säkerhetsrisker, för som vi sett vill Ryssland inte att Nato breder ut sig.

Men vi får inte huka oss i rädsla. Finland är en självständig stat som fattar beslut om sina egna säkerhetsarrangemang – också när det gäller försvar.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter