Förflytta dig till innehållet

Om att minska på bibliotekspersonalen

Bibliotekschefen på Kimitoöns kommun Eija Sjöblom säger ” att minska personalen med nästan hälften men samtidigt besluta att alla fyra bibliotek blir kvar går helt enkelt inte ihop”, och kommunstyrelsen föreslår för fullmäktige att de fyra biblioteken i Kimito, Dalsbruk, Västanfjärd och Hitis ska bevaras, samtidigt som personalen ska minska från åtta personer till fem.
Enligt ÅU 17.6.2020 har kommunstyrelsen tänkt sig följande lösning; ”ett övervakningssystem skulle installeras och att kunderna sedan skulle komma in i biblioteket med hjälp av sina bibliotekskort”.
Förslaget visar tyvärr att beslutsfattarna helt enkelt inte känner till (alt. inte bryr sig) bibliotekens arbetssätt och verksamhetsfält. I dagens bibliotek händer mycket annat än utlåning av böcker, ljudböcker, musik CD, filmer och digitala böcker.
Biblioteken ordnar sagostunder för barn, intervjuer med författare och är dessutom ett center för barnkulturen och kultur överlag. Som samarbetspartners fungerar bla.  Sagalund och Luckan.
I Kimito ordnas tex ”Konstens natt”, som ett samarbetsprojekt med biblioteket och Luckan och Villa Lande. Biblioteken är ofta det första offentliga stället inflyttade barnfamiljer besöker.
Har kommunstyrelsen beaktat hur framtidens bibliotek kommer att fungera? Troligen inte. Jag ser biblioteken som framtidens informationscenter. Att stort arbetsfält finns i att lära alla kommunmedlemmar att använda och anlita e-tjänster. Om du inte behärskar internet nu, är du morgondagens analfabet. Månne kommunen är attraktiv för inflyttning om man skär ned på kulturutbudet och barnkulturen?
I vissa fall verkar förtroendevalda vara väldigt måna om inflyttningen och inte skära ned i verksamheter som inverkar på detta. Men nu går det nog bra att skära i bibliotekens verksamhet, som faktiskt är hela 1,2% av kommunens budget. Kommunala cirkusen rullar alltså vidare….
Jörgen Lindroos, pensionär
Kimitoöns kommun

Dela artikeln

En kommentar: “Om att minska på bibliotekspersonalen

  1. Anders Abrahamsson skrev

    nå då man på kommunen aktivt vill förhindra att företag och arbetsplatser etableras på ön så är de ju ganska självklart att dehär blir resultatet.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter