Förflytta dig till innehållet

Olja läckte ut ur oljetank i Pargas – entreprenören döms till böter för miljöförstöring

ÅU-foto
Förvaltningsdomstolen. Inskränk inte rätten för vilken kommuninvånare som helst att besvära sig i planläggningsfrågor. Det blir bara ännu besvärligare då. ÅU-foto

Det gick inte riktigt som planerat då en oljecistern skulle tömmas i Pargas för drygt tre år sedan. Fastighetsinnehavaren hade beställt tömningen av ett företag som utför sådana arbeten.

Han hade kollat mätaren som visade att tanken var tom och då han tillsammans med entreprenören kollade tanken trodde båda att så var fallet. När tanken skulle skäras upp rann det ändå olja ut i avloppet.

Fastighetsägaren hämtade 15 säckar torv från Hong Kong för att suga upp oljan. En del av oljan rann ändå ut i avloppsnätet och reningsverket i Pargas måste stängas och rengöras för att inte oljan skulle ställa till någon skada.

Ingen klarhet i hur mycket olja som rann ut

Fallet slutade i tingsrätten där knäckfrågorna var om det skett ett miljöbrott och hur mycket olja som rann ut. Entreprenören och fastighetsägaren sade att ingen olja runnit i avloppet, medan stadens miljöinspektör uppskattade mängden till 300 liter och från vattenverkets sida uppskattades mängden till några tiotals liter. Exakt hur mycket olja det sist och slutligen var frågan kunde inte bestämmas och tingsrätten skriver i sin dom att det kan röra sig om allt mellan tio och hundra liter.

Rätten konstaterar att en yrkesman borde veta hur man tömmer en cistern och hur man försäkrar sig om att tanken verkligen är tom.

Entreprenören döms därför till 360 euro i böter för miljöbrott. Också fastighetsägaren åtalades för samma brott, men det åtalet förkastades.

Domen kan överklagas till hovrätten.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter