Förflytta dig till innehållet

Olivia och Catzo poddar om hur det är att vara regnbågsförälder

Två kvinnor bredvid varandra.
Två kvinnor bredvid varandra.

Catariina och Olivia talar i podden Queerents. Foto: Linnea de la Chapelle/SPT


En familj kan bestå av så mycket mer än bara mamma, pappa och barn.

Vem får bli förälder ? Hur skaffar man egentligen barn som regnbågsförälder? Och vilka bilder är okej att ladda upp på sociala medier ? Det är bland annat sådana ämnen som Catzo och Olivia diskuterar i sin podcast Queerents.
Nyhetsbyrån SPT producerar podden som från och med lördag kommer att finnas på de finlandssvenska dagstidningarnas webbplatser.
Queerents är som en vanlig föräldrapodd. Men vid sidan om blöjfadäser och joller tar Olivia och Catzo upp orättvisor som de stöter på i sin vardag, aktuella politiska ämnen och barnuppfostran ur ett regnbågsperspektiv.
Duon träffades när Catzo följde med Olivia och hennes partner i ett års tid för en dokumentär för Yle. I processen blev de vänner och upptäckte att de båda har en ambition att göra samhället till en mer inkluderande plats. En podd kändes som en naturlig väg att gå.
— Det ligger i tiden, och det behövs flera röster om regnbågsämnen, säger Olivia.

Föddes ur ett behov av information

När Catzo själv började tänka på att bilda familj med sin fru märkte de att det inte fanns mycket information att tillgå.
— Jag visste ingenting om hur man skaffar barn som kvinnopar och jag tycker allmänt att man pratar för lite om de här frågorna. Både jag och Olivia är rätt nyblivna föräldrar och vi vill dela med oss av våra rädslor, upplevelser och känslor kring föräldraskapet, säger Catzo.
Och man behöver verkligen inte vara queer för att uppskatta podden, säger de. Podcasten är till för alla. Det är inte många andra som vågar prata om samma ämnen som de.
Vilka fördomar stöter ni på som regnbågsföräldrar

— Jag kommer inte på några direkta fördomar men jag känner att min familjeform inte är beaktad och det gör mig frustrerad, säger Catzo och ger ett exempel:
— Dagvården skickade nyligen hem en blankett som vi skulle fylla i. Det finns ett fält för ”mamma” och ett för ”pappa”. Var ska vi fylla i namnen? Det kan tyckas vara en liten detalj, men det är något som upprepas gång på gång. Den här podden är ett sätt att få ut frustrationen över att inte få vara en likvärdig del av samhället.Olivia och Catzo vill med sina personliga och ibland också privata berättelser få till en förändring.
— Vi vill öka medvetenheten om olika slags familjekonstellationer och om genuskreativt föräldraskap. Jag hoppas att världen kan bli mer jämlik tack vare vår podcast, säger Olivia.
Catariina ”Catzo” Salo jobbar som reporter på Nyhetsbyrån SPT som producerar podcasten.
Här hittar du podden!

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter