Förflytta dig till innehållet

Oklarheter i elevvårdskommunikationen

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en debattartikel, åsikterna är skribentens egna.

Välfärdsområdet. Vi på Sydkustens landskapsförbund r.f. lyfter fram vikten av raska åtgärder från staten, välfärdsområdena och kommunerna för att minimera riskerna för skolornas verksamhet och elevernas välmående då elevvården flyttar över till välfärdsområdena.

Elev- och studerandevårdstjänsterna har en mycket viktig funktion i den förebyggande vården och primärvården av barn och unga. I synnerhet i en tid då barn och ungas ökande illamående påtalas är det av största vikt att dessa tjänster inte blir lidande på grund av brister i kommunikationen och nya rutiner mellan välfärdsområdena och utbildningsanordnarna.

Välfärdsområdena inleder sin verksamhet 1.1.2023. I samband med reformen kommer elevvårdspersonalen, dvs. hälsovårdare, skolpsykologer och -kuratorer, att arbeta för välfärdsområdena. Hittills har dessa personer administrativt sett hört under kommunernas ansvarsområden (bildningssektorn och social- och hälsovårdssektorn).

Från skolorna och flera kommuners bildningssektorer kommer signaler om att planeringsarbetet och överflytten har luckor, bara någon dag innan välfärdsområdena inleder sin verksamhet. Det gäller framför allt hur kommunikationen ska ske på ett smidigt och lagenligt sätt mellan personalen i elev- och studerandevården och skolans personal samt mellan vårdnadshavare, elever, studerande och elev- och studerandevårdspersonalen. Det saknas ännu system och rutiner. Elever och studerande riskerar hamna i kläm samtidigt som det kan öka på arbetsbördan för lärare.

Främjandet av elevernas hälsa ingår fortsättningsvis i kommunernas ansvar och i gränssnittet mellan främjandet och själva vården behöver det finnas tydliga rutiner. För att trygga barns och ungas behov, vård och främjande av hälsa är det viktigt att det finns välfungerande samarbetsstrukturer mellan kommunerna och välfärdsområdena.

Från Sydkustens landskapsförbund vill vi lyfta upp vikten av en fungerande kommunikation gällande elev- och studerandevården. Det behövs tydliga rutiner och samarbetsstrukturer för att främja det gemensamma arbetet för barns och ungas välmående och hälsa.

Silja Borgarsdóttir Sandelin, ordförande

Christel Björkstrand, direktör

Anna-Karin Tötterman, utbildningsplanerare

Sydkustens landskapsförbund

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter