Förflytta dig till innehållet

Ökat intresse för folkdräkterna – ny utställning i Sagalunds museum hyllar dem

Emilia Örnmark
dam vid två dockor med folkdräkter
Folkdräktskonsulter finns det två av i hela Finland, och Maria Lindén är en av dem. Här på plats i Kimito, där en folkdräktsutställning öppnar på fredag. I handen har hon ett folkdräktsmönster.

Just nu verkar ett visst uppsving råda i intresset för folkdräkter.

– Nu använder man folkdräkterna också till fest. Mormors och farmors folkdräkter från 1920-talet går i arv och en ny generation upptäcker folkdräkten.

Det säger Maria Lindén, folkdräktskonsult på föreningen Brage. Hon är på plats i Sagalunds museum i Kimito, där hon ställer i gång utställningen ”Folkdräkt – hundra år av organiserat dräktarbete”. Den öppnar på fredag (5 maj) och finns kvar fram till midsommar.

Lindén berättar att föreningen med utställningen vill hylla de hundra åren av folkdräktsarbete. Målet med föreningens arbete är att bevara folkdräktsidén och detta kulturarv. Brage har gjort stora insatser för det här, just nu arbetar man aktivt till exempel med att arbeta fram mönster för de olika folkdräkterna.

– På 1920 talet kunde man sy en ny folkdräkt bara av att titta på en modell. I dag behövs noggrannare instruktioner, säger Lindén.

Det nyfunna intresset för folkdräkten kommer med en efterfrågan på kurser om folkdräktssömnad. Det är inte bara så där att sätta i gång med bandvävning, eller att tillverka hattar, skor och knappar.

två dockor med folkdräkterEmilia Örnmark
Folkdräkter från Kimito.

I utställningen i Kimito kan man, förutom att bekanta sig med fotografier av folkdräkter och läsa om historien och föreningen Brage, också se riktiga folkdräkter. Här finns en folkdräkt från Kimito för man och kvinna och en folkdräkt för flicka och pojke från Hitis.

– Folkdräkten, eller bygdedräkten, visar hur man genom målmedvetenhet och samarbete har skapat en särpräglad dräktkultur, säger Lindén.

Lindén hoppas att utställningen ska leda till fler lokala samarbeten och till att intresse väcks för folkdräkten. Efter att utställningen lämnat Kimito visas den på Brages friluftsmuseum i Vasa, sedan i Villa Vera i Bromarv och efter det på Finlands hantverksmuseum i Jyväskylä.

flera fotografier av folkdräkter ligger på ett bordEmilia Örnmark
I utställningen finns det också fotografier att se.

Rekonstruerad allmogedräkt

Folkdräkten är en festdräkt, rekonstruerad efter de dräkter som användes till högtid och fest av allmogen.

På dräktkongresserna 1922 och 1923 drog Brage och representanter från bygderna upp riktlinjer för förverkligandet av folkdräktsidén: en regelrätt fältforskning, studie av gamla dokument och inventering av tygprov och klädesplagg. Tillsammans med lokala kommittéer utarbetades en kvinno- och mansdräkt för varje svensk- och tvåspråkig socken.

Föreningen Brage grundades 1906 för vård och främjande av finlandssvensk folkkultur. Otto Andersson ville skapa en förening där utövande och forskning skulle gå hand i hand.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter