Förflytta dig till innehållet

Ökad produktivitet, bibehållen välfärd – ”Finlands produktivitet mätt i värde skapat per timme är 68 euro, medan Sveriges är 79, Norges 98 och Danmarks 85”

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Riksdagsvalet. Förhandsröstningen är avslutad, och nu återstår bara egentliga valdagen.

För många kandidater har kampanjarbetet har gått ut på att förklara vilka satsningar de kommer att bidra med.

Sänkta skatter, bättre vård, skydda skogar, rädda klimatet, bättre skolor, trygghet, och mycket mera. Allt detta kräver pengar och resurser. Dessa tas i form av skatter, som i praktiken innebär att en del av det värde som skapas i den privata ekonomin tas för användning av det offentliga.

Få talar om hur vi som land ska gå till väga för att kunna finansiera det som vi lovar spendera. Och egentligen borde det vara den viktiga diskussionen, för det avgör hur bra Finland mår i framtiden.

Kort sagt är vi beroende av det mervärde all verksamhet i landet skapar och hur produktivt landet är.

Värdet mäts i bruttonationalprodukt (BNP) och produktivitet mäts i hur mycket varje utförd arbetstimme genererar.

Finland har samma produktivitet som Euroländerna i medeltal, men lägst av de nordiska länderna.

Finlands produktivitet mätt i värde skapat per timme är 68 euro, medan Sveriges är 79, Norges 98 och Danmarks 85.

Skulle vi kunna öka produktiviteten med 15 procent, nå samma nivå som Sverige, så skulle vår nuvarande lånetagning på 8,4 miljarder euro kunna finansieras utan att ändra beskattningsgraden.

Hur då öka produktiviteten?

Generellt behövs det en mera avancerad ekonomi, dvs. gå mot högproduktiv verksamhet. Den gröna omställningen medför massiva globala investeringar i grön teknologi, vi talar om tusentals miljarder euro. Finland har en stark exportindustri, med kapacitet att knipa en relevant bit av den globala marknaden för grön teknologi.

Den starka utbyggnaden av förnybar energi, främst i form av vindkraft, öppnar upp möjligheter till produktion med högt förädlingsvärde, bara vi spelar korten rätt.

Den finska staten bör se till att vi har en omgivning som lockar och sporrar till att privata satsningar och att produktion styrs till Finland.

Detta innebär offentliga satsningar på utbildning, forskning, demomiljöer, enkelt tillståndsförfarande, tillgång till arbetskraft och energi-infrastruktur som stöder att vi går mot mera en mera avancerad ekonomi, stark exportindustri och därmed ökad produktivitet.

Samtidigt kan Finland via grön teknologi bidra till klimatet betydligt mer än vad Finland som litet land annars kunde. Egentliga Finlands och Åboregionens roll i detta arbete måste förstärkas.

Ett lands värde kan mätas i hur väl vi kan ta hand om de som har det svårt. För att ha råd att göra det måste vi ha en avancerad ekonomi och en stark exportindustri. Din röst har betydelse.

Jerker Björkqvist
Riksdagskandidat, SFP

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter