Förflytta dig till innehållet

Ojämlikhet dödar

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Ojämlikhet är vid sidan om klimatförändringen en av våra mest centrala utmaningar. Trots att ökningen av inkomstskillnaderna har förblivit på en måttlig nivå efter 1990-talet, ökar skillnaderna i förmögenhet mellan olika individer fortfarande. Samtidigt har barnfattigdomen fördubblats under de senaste decennierna.
Ojämlikheten kan i värsta fall beröra samtliga livsområden; den kan inte förklaras enbart i termer av ökande inkomstskillnader. Fattigdom och utanförskap leder också till att skillnaderna i samhälleligt och politiskt deltagande ökar.
Varför ska vi då bry oss om ojämlikhet? Är den inte på en acceptabel nivå redan i dag? Saken är inte så enkel. Ojämlikheten minskar samhörighetskänslan mellan oss och våra medmänniskor och leder till instabilitet i samhället. Dessutom bromsar den den ekonomiska tillväxten, när de sämst ställda inte har jämlika möjligheter att utbilda sig eller att dra sitt strå till den gemensamma stacken. Förmögenhet och starka sociala nätverk ger ofta också politisk makt, vilket förstärker de redan rådande skillnaderna människor emellan.
Ekonomisk ojämlikhet genererar och drar till sig andra former av ojämlikhet. Fattigdomen kan göra vardagen till en plåga. En svagare socioekonomisk ställning orsakar skam och känslor av underlägsenhet. Det blir dessutom svårt att planera framtiden då man måste anstränga sig för att klara sig i vardagen. Att ständigt behöva stressa över vardagsekonomin kan i sin tur leda till sämre hälsa, vilket redan nu kan märkas i ökande hälsoskillnader mellan olika grupper. Arvsskatten och en tillräcklig progression i beskattningen av kapitalinkomster är två sätt bland många att förhindra klyftorna från att växa. Vi behöver dessutom en social- och hälsovårdsreform som möjliggör en jämlik tillgång till vård.
Även om ojämlikheten är ett betydande problem i Finland är vi globalt sett privilegierade. Det är vår skyldighet att satsa på utvecklingsbistånd och att främja hållbar utveckling på globalt plan. Eftersom klimatförändringarna särskilt drabbar fattiga områden, bidrar vi med hjälp av vår miljö- och klimatpolitik till jämlikheten mellan olika länder. Genom att stödja levnadsförhållandena i länder som lider av nöd och knapphet förebygger vi också extremism och flyktingkriser och bygger samtidigt ett tryggare Finland i en tryggare värld.
Att minska ojämlikheten måste stå högst upp på prioriteringslistan under den kommande regeringsperioden. Nu på söndag har vi alla möjlighet att styra Finland och världen i en mer jämlik riktning!
Miika Tiainen
Riksdagskandidat, SDP

Dela artikeln

0 kommentarer: “Ojämlikhet dödar

 1. Göran Ek skrev

  NEJ TACK!! Inga mera höjningar av arvsskatten. Den drabbar dem som har MINDRE och kanske hamnar sälja sin ärvda sommarstuga istället för att använda pengarna bättre och renovera den, som i sin tur ger MER jobb åt lokala företag.
  Arvsskatten är inget annat än en avundsjukeskatt som borde slopas, eller åtminstone höjas med ca. 10 ggr av det nuvarande minimivärde.
  Nu straffskattan en liten värdelös sommarstuga som inte ens är värd 50 000. Är det rättvist?
  Varför skall man inte få tjäna och spara ihop egendom? Det är just det som är tanken att man inte skall vara beroende av andra och betala.
  Höjning av kapitalskatten och övre nivån av progressiva inkomstskatten leder tilll MER skatteplanering. Varför kan inte folk få behålla sin egendom och sina inkomster? Varför inte införa ”jämlik” inkomst och alla har samma lön oberoende arbete samt att ingen får äga något?
  Nej tack till ett grått och färglöst samhälle där alla är ”jämlika”.
  Jag är varken höginkomsttagare eller lottovinnare, men anser att folk skall få tjäna och äga vad de vill utan att staffas för det genom höga straffskatter.
  Det är skattebjörnen som borde låsas in. De är snikna, giriga och lata personer som vill ha det som andra äger och låter andra göra jobbet åt dem och sedan kräver att arbetet överlämnas som riskerar pressfriheten. Det var tur att rättvisan vann i t.ex Panamaläckan och YLE. Skattemyndigheterna får anställa egna hackers och det är inte direkt lagligt att bryta sig in i andra datasystem och fiska uppgifter. Så skattemyndigheterna skulle vara på djupt och mörkt vatten att använda fula metoder. Inte får polisen heller sälja narkotika på torget och sedan sätta handklovar på alla som köper.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter