Förflytta dig till innehållet

Öförening fyller tio år

Jurmo är en av de öar som ingår i Föss verksamhetsområde.. ÅU-foto

Finlands öar föreningens främsta uppgift är att bevaka öbornas intressen och jobba för att hålla skärgården bosatt året om. Arbetet inleddes för tio år sedan och har fortsatt oförtrutet sedan starten.

Under de här tio åren har befolkningsstrukturen i utskären genomgått en kraftig förändring och i många hus har ljusen slocknat. En viktig del av föreningens verksamhet är därför att skapa förutsättningar för människor att bo kvar eller flytta ut till öarna, säger föreningens ordförande Tiina Johansson på Jurmo.

– Vi bör ha en fast bosättning i skärgården så att den inte bara blir ett turistmecka. Turisterna behövs också eftersom turismen är en viktig näring för många skärgårdsbor, men för att turisterna ska trivas måste det finnas folk på öarna.

Under årens lopp har Föss genomfört flera lyckade projekt. Johansson nämner som exempel språkbadslägren Ö-kiva som fört samman barn och unga över språkgränserna och som har engagerat unga familjer i verksamheten.

Aspö hör till de öar i Åboland som fortfarande är befolkade året runt. ÅU-foto

Nästa stora projekt som föreningen har ansökt om finansiering för är att sätta upp infotavlor och ordna program och aktiviteter för barnfamiljer i 15 hamnar i Åboland nästa sommar.
Föss ingår också i Esin, European Small Islands Federation, en sameuropeisk förening för europeiska öar. Medlemskapet har gett Föss en viss tyngd också i europeiska sammanhang, säger Johansson.

– På det här sättet har vi möjlighet att påverka också inom EU, även om mycket av arbetet är sådant som inte syns utåt.

Hur är det på hemmaplan- lyssnar myndigheter och beslutsfattare på en liten öförening?

– Svårt att säga. När det gäller skärgårdstrafiken så fick ju igenom att den inte blev avgiftsfri, även om det också var många andra som motsatte sig planerna. Vi har också fått in en fot in i Skärgårdsdelegationen och det samarbetet fungerar bra. I alla fall lyssnar man på oss där.

Föss firar sitt tioårsjubileum på fredag på Örö tillsammans med tidskriften Skärgård och Skärgårdsinstitutet vid Åbo Akademi som fyller 40 år.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter