Förflytta dig till innehållet

Offren i fokus då WAM gör utställning om inbördeskrig

”Ulos”. Paavo Rabina, 2016.


I höst öppnar en utställning på Wäinö Aaltonens museum, som med hjälp av nutidskonst behandlar inbördeskrig och andra väpnade konflikter ur offrens, de civilas, och flyktingarnas synvinkel.
Verken ska fungera som diskussionsöppningar och frågeställare, och varken peka finger eller ge raka svar.
– Våren 2018 var det 100 år sedan Finlands inbördeskrig bröt ut. Sedan dess har ungefär 50 konflikter av samma typ utkämpats världen över. En del av dessa har hållit på i årtionden. Varje krig är en humanitär katastrof. Ett inbördeskrig är ett krig som saknar segrare, det är alltid en mänsklig tragedi. Offren och mördarna är alla vanliga människor – män, kvinnor och barn. Vi vet alla att krig är fel, men likväl krigas det hela tiden. Därför måste vi minnas, skriver muséet i ett pressmeddelande.
Konstnärerna vars verk ställs ut är Adel Abidin, Francis Alÿs, Candice Breitz, Kaisaleena Halinen, Ismo Kajander, Harro Koskinen, Heikki Marila, Anssi Pulkkinen, Hodhayfa Salih, Paavo Räbinä och Juha Welling.
Utställningen består av målningar, fotografier, filmer, skulpturer och installationer. Den öppnar den 5 oktober och håller på till den 13 januari.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter