Förflytta dig till innehållet

Offren för inbördeskriget hedras i Åbo domkyrka på söndag

Värd för minnesstunden. Ärkebiskop Kari Mäkinen. ÅU-foto


Offren för inbördeskriget och krigets efterspel hedras vid ett tillfälle som ärkebiskop Kari Mäkinen står värd för i Åbo domkyrka och dess omgivning på de stupades dag söndag 20.5.
President Sauli Niinistö och statsminister Juha Sipilä deltar. Dessutom deltar samtliga riksdagspartiers ledning och representanter för ungdomsorganisationerna.
Evenemanget börjar med en kort minnesstund i Åbo domkyrka klockan 14. I kyrkan spelas musik och man tänder minnesljus. Ärkebiskop Kari Mäkinen leder minnesstunden.
Efter minnesstunden går ett följe med en hälsning till de röda fångarnas minnesmärke i Åbo ”535” på Tranebrunnsplan ungefär 800 meter från domkyrkan.
Därifrån går minnesföljet vidare till 1918 års hjältemonument bredvid domkyrkan. Blomsterhälsningar läggs ned vid minnesmärkena av representanter för partiernas ungdomsorganisationer, statsmakten, kyrkor och religioner.
Tillfället avslutas på Domkyrkotorget där man bjuder på kaffe. Kaffeserveringen inleds cirka klockan 15 och är gratis.
Minnesdagsevenemanget är öppet för alla. Allmänheten är välkommen att delta såväl i minnesstunden och minnesföljet som vid minnesmärkena och kaffeserveringen efter evenemanget.
På grund av televiseringen ombeds allmänheten anlända till domkyrkan senast klockan 13.45.
Yle televiserar evenemanget i sin helhet.
Minnesdagen förverkligas i samarbete mellan Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland, statsrådets kansli, Minnesåret 1918, Åbo stad, Yleisradio och Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter