Förflytta dig till innehållet

Ödesdiger procenträkning

Åbo Underrättelsers logo

Träffade en elev som doktorerat på högre matematik, han jobbade nu i en fabrik. På min fråga om han behöver sin matematik svara han: Procenträkning är jättesvårt.

Jag slet mina glesa testar i förtvivlan en kväll när jag försökte uppskatta vad social- och hälsovårdsreformen betyder för Åbo stad. Först måste man förstå inkomstsidan: statsbidrag, kommunalskatt och samfundsskatt.

Kommunalskatteprocenten varierar så att de mindre kommunerna har större procent (tex. Jakobstad 21,25) och de större lägre (Åbo 19,50). Men på grund av kommunalskattens grundavdrag (som gör skatten lite progressiv) och då större kommuner har fler höginkomsttagare inbringar de sistnämnda betydligt mera pengar per person trots lägre skatteprocent.

Men nu kommer den stora reformen, en tredje förvaltningsnivå, 21 välfärdsområden inrättas. Till dessa överför staten pengar som i sin tur tas så att kommunalskatteprocenten minskas med dryga 13 procent och statsskatten ökas så att varje medborgare betalar lika mycket skatt som tidigare.

Så allt borde ju fungera som tidigare och datamaskinen räknar ut att du personligen inte behöver betala mera skatt! Men vem får dina skattepengar nu?

Då (i princip) samma procentandel (dryga 13) minskas från alla kommuner och går till välfärdsområdena, blir det totalt sett (se resonemanget i början) de stora kommunerna som betalar mest och det var ju meningen, så fungerar centerns glesbygdspolitik som de andra regeringspartierna köpt.

Men hur mycket pengar blir kvar för kommunernas lagstadgade uppgifter och annat trevligt? Rika Esbo får kvar endast dryga 4 procent och Åbo 6 procent, men Jakobstad 8 procent. Nu räcker inte det faktum att folk har större lön i rika kommuner, räknat i euro går dessa ordentligt på minus.

Vi kan tänka oss pedagogiskt ett hypotetiskt ytterlighetsfall att kommunalskatteprocenten skulle ha varit 13, då skulle kommunen ha kammat noll.

En tillväxtkommun har extra stora utgifter för infrastruktur, skolning, etc. Helsingfors avgående borgmästare Jan Vapaavuori anser reformen vara katastrofal för kommunens utveckling.

Kommer tillgången till läkartjänster att förbättras? Den ideologiska aversionen mot privat hälsovård har i reformen begränsat köptjänsterna för välfärdsområdena som får svårt att klara servicen.

Center-vänsterreformen förlänger troligen vårdköerna. Den som har råd skaffar försäkringar och köper privat vård. Kommande fullmäktige får tråkiga uppgifter, rösta inte på undertecknad, men nog på SFP.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter